Residence permit in Greece

diavatirio

If someone is a third-country national who holds or intends to acquire property in Greece either as an individual or as shareholder / owner shares in a legal person or having concluded a lease to a tourist property has the potential to become a five-year residence permit if the value of the property , indicated in the purchase contract or lease notarized document if it is a ten-year lease of hotel accommodation or tourist furnished residences to complex tourist accommodation, at least 250,000 euros.The procedure to be followed, or has already purchased the land, whether it intends to take on the market, or has entered into lease accommodation is as follows:

a) Addressed to the Greek consular authority of your place of residence and request a type visa (D or C).

For the issue of a visa must provide:

•Passport

• Copy of criminal record from the country of origin

• Travel insurance

• Evidence of the property market data (copy property or real estate purchase contract worth € 250,000 or more), or other document proving the financial ability and the applicant's intention to buy the property (award contract lawyer or real estate agent), in the case not the purchase is complete.

• Proof of transcription from the land register or

• Copy of lease in which exists a reference for granting relevant operational signal from the EOT and proof transcription of the relevant land registry in which transcribed the relevant rental agreement, if concluded ten-year lease of tourist accommodation.

• A copy of the legal person statute which identifies that the third country national holds all of the shares or of the shares, if the property is acquired through a legal person.

b) Where to obtain the visa you can enter in Greece and or seek immediate residence permit if the property purchasing process or can take the steps required for the completion of the investment has been completed.

In any case, the procedures should be completed before the expiry of the visa validity, since the request for authorization must be necessarily submitted before the expiry of the visa.

The application is submitted to the one-stop service of the competent Directorate of the Decentralized Administration of the applicant's place of residence.

The submission of applications for the initial residence permit, additional documents and the receipt of a residence permit or a negative decision or other documents from the relevant folder can be done either by physical presence of a third-country national or by proxy.

Along with the application for a residence permit, you present the following general documents:

• Three (3) recent color photographs.

• A certified copy of a valid passport or travel document recognized by our country with the predicted valid entry visa

• Fee amount of five hundred (500) euro,

the following specific, per class documentation:

Owners when ownership and possession, in whole or undivided, real estate in Greece:

• Purchase Contract on which indicated that "the property purchase contract, may not be conditional and unconditional, total consideration amounts to ......... which was paid by crossed bank check or by bank transaction" and .apodeiktiko transcription contract from the land register or

• Notary Certificate (if at the purchase of the property was paid less than two hundred fifty thousand euro but the current assessed value of the property exceeds or is equal to that amount), which should read: "From control No . ...... property purchase contract that paid the price of the value of the property in full and the contract, there is MORE conditional, unconditional and deadlines and the objective value of the property as it stands today, is in the amount of ....... "

• Proof of transcription from the land register.

• Certificate of insurance carrier to cover hospitalization and healthcare costs.

Τhird country nationals, who are, real estate in Greece through a legal person whose shares or shares, belonging to them entirely:

• Purchase Contract on which indicated that "the property purchase contract, may not be conditional and unconditional, total consideration amounts to ......... which was paid by crossed bank check or by bank transaction" and .apodeiktiko transcription contract from the land register or

• Notary Certificate (if at the purchase of the property was paid less than two hundred and fifty (250,000) thousand euros but the current assessed value of the property exceeds or is equal to this amount, which should be indicated, "The audit of No. ...... property purchase contract that paid the price of the value of the property in full and the contract, there is MORE conditional, unconditional and deadlines and the objective value of the property as it stands today, is in the amount of ....... "

• Proof of transcription from the land register.

• A copy of the statutes of the legal person where it appears that the third country national holds all of the shares or stock.

• Acknowledgement that insurance organization to cover hospitalization and healthcare costs.

Citizens of third countries that have concluded at least ten-year lease of hotel accommodation or tourist furnished residences in tourist accommodation complex of Article 8 para. 2 of Law. 4002/2011:

• Copy of notary hotel accommodation lease document or tourist furnished residences to complex tourist accommodation from which to demonstrate the single payment of 250,000 euros and in which exists a reference for granting relevant operational signal from the EOT.

• Proof of transcription of the relevant land registry in which transcribed the relevant rental agreement. • Certificate of insurance carrier to cover hospitalization and healthcare costs.

Family members:

• Certificate of insurance carrier to cover hospitalization and healthcare costs.

• A recent certificate of family status of foreign authorities, to show kinship.

As family members are entitled to enter and stay means:

a. spouses, if they have completed 18 years of age and those less than 21 years old unmarried, common children, including those that have been adopted.

b. The other, under 21, unmarried children of the sponsor or the other spouse, including adopted children, if one has been assigned the exercise of parental responsibility.

The residence permit holders have access to health and public education, by analogy with the Greeks.

Moreover, the applicant is entitled to a residence permit, regardless if it has one or more properties, equal or greater than EUR 250,000 value.

Ρesidence permit shall be entitled to also apply for people who have entered the country on a tourist visa eisosou to make a property.

Those who already reside in the country as financially independent, have the opportunity if they qualify entry to Article 20b of Law 4251/2014 to modify their residence permit every five years, the property ownership.

However, the residence permit does not allow any form of employment in Greece. The concept of time is not the economic activity is included in the capacity of shareholder, member of the BoD or the CEO as well as the current legal framework does not provide possibility to the holders of this residence status to be granted Greek citizenship.

Concerning free movement of the holder of the single Schengen area, given the principle of equivalence between residence permits and long-stay visas,, any third country national, holding a long-term visa holder, issued by a Member State and having validity period up to one year, it may travel to other Member States for three months in any half year, under the same conditions which apply for a residence permit holder, and there is the multiple entries.

(The use by you of any such or similar incorporeal property is at your own risk. If you need specific advice (for example, medical, legal, financial, or risk management) please appeal to a professional properly licensed or knowledgeable in that area.)

Εφόσον κάποιος είναι πολίτης τρίτης χώρας που κατέχει ή προτίθεται να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως μέτοχος/κάτοχος εταιρικών μεριδίων σε νομικό πρόσωπο ή έχοντας συνάψει μίσθωση σε τουριστικό ακίνητο έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πενταετή άδεια διαμονής εφόσον η αξία του ακινήτου, που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς ή στο συμβολαιογραφικό έγγραφο μίσθωσης, εάν πρόκειται για δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει, είτε έχει ήδη αγοράσει το ακίνητο, είτε προτίθεται να προβεί στην αγορά του, είτε έχει συνάψει μίσθωση σε τουριστικό κατάλυμα, είναι η ακόλουθη:

α) Απευθύνεται στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας σας και ζητά χορήγηση θεώρησης εισόδου τύπου (D ή C).
Για την έκδοση της θεώρησης εισόδου θα πρέπει να προσκομίσει:
•Διαβατήριο
•Αντίγραφο ποινικού μητρώου από τη χώρα προέλευσης
•Ταξιδιωτική ασφάλιση
•Αποδεικτικά στοιχεία αγοράς του ακινήτου (αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον) ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικονομική δυνατότητα και την πρόθεση του αιτούντος να αγοράσει το ακίνητο (σύμβαση ανάθεσης σε δικηγορικό ή σε κτηματομεσιτικό γραφείο), στη περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς.
•Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή
•Αντίγραφο συμβολαίου μίσθωσης στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ και αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο, εάν έχει συναφθεί δεκαετής μίσθωση τουριστικού καταλύματος.
•Αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου όπου θα εμφαίνεται ότι ο πολίτης τρίτης χώρας είναι κάτοχος όλων των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών, εάν το ακίνητο έχει αποκτηθεί μέσω νομικού προσώπου.


β) Εφόσον εφοδιαστείτε με την θεώρηση εισόδου μπορείτε να εισέλθετε στην Ελλάδα και ή να ζητήσετε άμεσα άδεια διαμονής, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αγοράς του ακινήτου ή να προβείτε στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της ισχύος της θεώρησης εισόδου, καθόσον η αίτηση για τη χορήγηση άδειας πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε πριν τη λήξη της θεώρησης εισόδου.

Η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία μιας στάσης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αιτούντος.
Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας είτε δια πληρεξουσίου.

Μαζί με την αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής, προσκομίζετε τα εξής γενικά δικαιολογητικά:

Τρεις (3) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες.
Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου
Παράβολο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ,

και τα ακόλουθα ειδικά, ανά κατηγορία δικαιολογητικά:

Ιδιοκτήτες, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, εξ’ ολοκλήρου ή εξ’ αδιαιρέτου, ακινήτων στην Ελλάδα:

Συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι «το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό ……… το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζική συναλλαγή» και αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή
Βεβαίωση συμβολαιογράφου (σε περίπτωση που κατά την αγορά του ακινήτου καταβλήθηκε ποσό μικρότερο των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού), στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται: «Από τον έλεγχο του αριθ. …… συμβολαίου αγοράς ακινήτου προκύπτει ότι καταβλήθηκε το τίμημα της αξίας του ακινήτου ολοσχερώς και το συμβόλαιο, δεν τελεί ΠΛΕΟΝ υπό όρους, αιρέσεις και προθεσμίες και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως έχει σήμερα, ανέρχεται στο ποσόν …….»
Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πολίτες τρίτων χωρών, που διαθέτουν, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα μέσω νομικού προσώπου, του οποίου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια, τους ανήκουν εξ’ ολοκλήρου:

Συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι «το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό ……… το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζική συναλλαγή» και .αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή
Βεβαίωση συμβολαιογράφου (σε περίπτωση που κατά την αγορά του ακινήτου καταβλήθηκε ποσό μικρότερο των διακοσίων πενήντα (250.000) χιλιάδων ευρώ αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται, «Από τον έλεγχο του αριθ. …… συμβολαίου αγοράς ακινήτου προκύπτει ότι καταβλήθηκε το τίμημα της αξίας του ακινήτου ολοσχερώς και το συμβόλαιο, δεν τελεί ΠΛΕΟΝ υπό όρους, αιρέσεις και προθεσμίες και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως έχει σήμερα, ανέρχεται στο ποσόν …….»
Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
Αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου όπου θα εμφαίνεται ότι ο πολίτης τρίτης χώρας είναι κάτοχος όλων των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών. 
Βεβαίωση ότι ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 4002/2011:

Αντίγραφο συμβολαιογραφικού εγγράφου μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, από το οποίο να αποδεικνύεται η εφάπαξ καταβολή του ποσού των 250.000 ευρώ και στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ.
Αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο. •Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μέλη οικογένειας:

Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.

Ως μέλη οικογένειας που δικαιούνται εισόδου και διαμονής νοούνται:
α. Οι σύζυγοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 21 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υιοθετηθεί.
β. Τα λοιπά, κάτω των 21 ετών, άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των τέκνων που έχουν υιοθετηθεί, εφόσον του έχει ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας.
Οι κάτοχοι άδειας διαμονής έχουν πρόσβαση στην υγεία και στη δημόσια παιδεία, κατ’ αναλογία με τους Έλληνες.

Επιπλέον, ο αιτών δικαιούται άδειας διαμονής, ανεξαρτήτως εάν κατέχει ένα ή περισσότερα ακίνητα, ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ αξίας.

Άδεια διαμονής δικαιούνται να αιτηθούν επίσης άτομα που έχουν εισέλθει στη χώρα με τουριστική θεώρηση εισόσου προκειμένου να προβούν σε αγορά ακινήτου.

Όσοι διαμένουν ήδη στη χώρα ως οικονομικά ανεξάρτητα άτομα, έχουν τη δυνατότητα εφόσον πλήρουν τις προυποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 20 Β του ν. 4251/2014 να μεταβάλλουν την άδεια παραμονής τους σε πενταετή , λόγω κατοχής ακινήτου.

Ωστόσο,η άδεια διαμονής δεν επιτρέπει καμία μορφή απασχόλησης στην Ελλάδα. Στην έννοια της απασχόλησης δεν συμπεριλαμβάνεται η οικονομική δραστηριότητα με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους Δ.Σ. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου όπως επίσης με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν παρέχεται δυνατότητα, στους κατόχους του συγκεκριμένου καθεστώτος διαμονής, να τους χορηγηθεί ελληνική ιθαγένεια.
Όσον αφορά την
ελεύθερη κυκλοφορία του κατόχου στον ενιαίο χώρο Schengen, δεδομένης της αρχής της ισοδυναμίας μεταξύ αδειών διαμονής και θεωρήσεων μακράς διαρκείας,, κάθε πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος είναι κάτοχος θεωρήσεως μακράς διαρκείας, που έχει χορηγηθεί από κράτος μέλος, και έχει περίοδο ισχύος έως ένα έτος, δύναται να ταξιδεύει σε άλλα κράτη μέλη για τρεις μήνες ανά εξάμηνο, υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ισχύουν για τον κάτοχο αδείας διαμονής, ενώ παρέχεται και το δικαίωμα πολλαπλών εισόδων.

(Η χρήση από μέρους σας οποιασδήποτε τέτοιας ή παρόμοιας άυλης ιδιοκτησίας γίνεται με δική σας ευθύνη. Εάν χρειάζεστε συγκεκριμένες συμβουλές (παραδείγματος χάριν, ιατρική, νομική, οικονομική, ή διαχείριση κινδύνου) παρακαλούμε να προσφύγετε σε έναν επαγγελματία με κατάλληλη άδεια ή πείρα στη συγκεκριμένη την περιοχή.)