39/2012 ΜΟΔ ΘΗΒΩΝ – Ανθρωποκτονία με πρόθεση

Σύνθεση:

Πρόεδρος: Δημήτριος Κοντόπουλος, Πρόεδρος Πλημ/κών Θηβών ως Πρόεδρος του ως άνω Δικαστηρίου

Κωνσταντίνα Φλετούρη, Αναστασία Καραπιττέρη Πλημμελειοδίκες

Εισαγγελέας: Μαρία Τρουπή Εισαγγελέας Πλημ/κών Θηβών 

Δικηγόρος: Ηλίας Σιδέρης Δικηγόρος Αθηνών

 

(Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)
Ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού. Πραγματικά περιστατικά. Εύρεση κρατουμένου ιρακινής καταγωγής απαγχονισμένου στην αποθήκη μαγειρείων της φυλακής. Αμφιβολίες ως προς την τέλεση της πράξης από τους κατηγορούμενους, δεδομένου ότι πρόκειται για αυτοχειρία. Το γεγονός ότι τα χέρια του απαγχονισμένου ήταν δεμένα πισθάγκωνα δεν αποκλείεται, αφού οι αυτόχειρες μπορούν να δέσουν τα χέρια τους μπροστά και να τα γυρίσουν πίσω περνώντας μέσα από το σώμα τους, κάτι που προέκυψε και από την αναπαράσταση που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς υπαλλήλους με το δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος έχει παρόμοια σωματική διάπλαση με το θανόντα. Επιπλέον, το αποτύπωμα του δεύτερου κατηγορουμένου που βρέθηκε στη σακούλα, που χρησιμοποιήθηκε για τη δέσμευση των χεριών του θανόντος, αιτιολογείται από το γεγονός ότι η σακούλα ήταν από εκείνες που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ψωμιού στα μαγειρεία και ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν αρμόδιος για το ψωμί. Κηρύσσει αθώους τους κατηγορουμένους, λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία μειοψηφισάντων των ενόρκων. Επικυρώνει την έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης και διατάσσει τη δήμευση των κατασχεθέντων.

Αριθμός 139 και 158-159/2012
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Συνεδρίαση της 6ης & 19ης Ιουλίου 2012

ΔΙΚΑΣΤΕΣ κ.λ.π. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟI Δημήτριος Κοντόπουλος Πρόεδρος Πλημ/κών Θηβών ως Πρόεδρος του ως άνω Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Φλετούρη Αναστασία Καραπιττέρη Πλημμελειοδίκες οι οποίοι ορίστηκαν ως μέλη της σύνθεσης από τον ως άνω Πρόεδρο. Μαρία Τρουπή Εισαγγελέας Πλημ/κών Θηβών νόμιμη αντικαταστάτρια του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Δήμητρα Σαμιώτη Γραμματέας 1. ………… του ……….. κρατούμενος στο Ε.Κ.Κ.Ν ……… ΠΑΡΩΝ 2. ………. ……… κάτοικος …….. – Ν. Πιερίας (οδός ………..) ΑΠΩΝ 3. ……… του …… κάτοικος Ξάνθης (οδός ……….) ΠΑΡΩΝ

ΠΡΑΞΗ Ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΕΣΤΕΡΩΝ

Η Συνεδρίαση έγινε δημόσια στο ακροατήριο του Δικαστικού Καταστήματος, το προσδιορισμένο για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θηβών.

Η δικαστική επιμελήτρια του ακροατηρίου, με εντολή του Προέδρου, εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων, εκ των οποίων εμφανίσθηκαν στο ακροατήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος χωρίς χειροπέδες απλά φυλασσόμενος από αστυνομικούς καθώς και ο τρίτος κατηγορούμενος ενώ δεν εμφανίσθηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος Αντώνιος Κατσαρός.

Στο σημείο αυτό ο Εισαγγελέας εισήγαγε το από 6-4-2012 αποδεικτικό επίδοσης του Αρχιφύλακα ……. που υπηρετεί στο Α.Τ. ……. από το οποίο προκύπτει ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος …… του ……. κλήθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα ως γνωστής διαμονής για να εμφανισθεί σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου.

Το έγγραφο αυτό ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου χωρίς την αντίρρηση κανενός.
Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέως και των μελών αυτού, έκρινε ότι ο απών κατηγορούμενος, εφόσον του αποδίδεται κακουργηματική πράξη, πρέπει να δικαστεί ωσεί παρών, σύμφωνα με το άρθρο 432 του Κ.Π.Δ., όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 21 παρ.2 του Ν. 3904/2010.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε τον πρώτο κατηγορούμενο και αφού τον ρώτησε για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, αυτός απάντησε ότι ονομάζεται όπως αναφέρεται παραπάνω και διορίζει συνήγορο για να τον υπερασπισθεί τον παρόντα δικηγόρο Ηλία Σιδέρη, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος απεδέχθη το διορισμό του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε τον τρίτο κατηγορούμενο, ο οποίος αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του απάντησε ότι ονομάζεται όπως αναφέρεται παραπάνω και δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο να τον υπερασπισθεί.

Κατόπιν ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε να διορισθεί αυτεπάγγελτα συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορούμενου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θηβών, σύμφωνα με το άρθρο 340 παρ.1 του Κ.Π.Δ.

Ακολούθως το από τους Τακτικούς Δικαστές Δικαστήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θηβών, αφού αποσύρθηκε για διάσκεψη στο δωμάτιο το προσδιορισμένο για τούτο, διασκέφτηκε σε αυτό με την παρουσία και της Γραμματέως κατάρτισε, όταν δε επανήλθε στην έδρα του δημοσίευσε αμέσως, μέσω του Προέδρου, ο οποίος απήγγειλε, σε δημόσια συνεδρίαση, την παρακάτω απόφασή του με αριθμό 139/2012 και με το ακόλουθο περιεχόμενο:
Σύμφωνα με το άρθρο 340 παρ.1 εδαφ.β` Κ.Π.Δ., το Δικαστήριο σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος (για κακούργημα) εμφανίζεται στο ακροατήριο, χωρίς συνήγορο, είναι υποχρεωμένο να προβεί σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου, ο οποίος να είναι μέλος του οικείου δικηγορικού συλλόγου της έδρας του Δικαστηρίου. Κατόπιν αυτού και μετά τη δήλωση του τρίτου κατηγορούμενου ότι δεν έχει διορίσει συνήγορο για να τον υπερασπισθεί, το Δικαστήριο διορίζει αυτεπάγγελτα συνήγορο για να τον υπερασπισθεί τον δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών Λεωνίδα Ρεπούσκο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζοντας με παρόντες τους κατηγορούμενους: 1) …… του …….. και της ………, που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις 25-6-1982, κρατούμενος στο Ε.Κ.Κ.Ν. …….και 2) …….. του …….και της …….. που γεννήθηκε στην Ξάνθη, στις 21-3-1985, και κατοικεί στην Ξάνθη (οδός ………) και ωσεί παρόντα τον κατηγορούμενο ……… του ……. και της ……., που γεννήθηκε στην Κατερίνη, στις 5-9-
1986, και κατοικεί στη ……. – Πιερίας (οδός ……….).

ΔΙΟΡΙΖΕΙ αυτεπάγγελτα συνήγορο υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου το δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών Λεωνίδα Ρεπούσκο.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριό του, σε δημόσια συνεδρίαση.

Στη Θήβα την 6η Ιουλίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ακολούθως ο αυτεπάγγελτα διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου, απεδέχθη το διορισμό του και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έθεσε στην διάθεσή του τη σχετική δικογραφία.

Κατόπιν ο προαναφερόμενος συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ζήτησε την διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κάνοντας δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, διέκοψε τη συνεδρίαση για μία (1) ώρα.

Όταν πέρασε η ώρα, όπως ορίστηκε παραπάνω, επανήλθαν και κατέλαβαν τις ορισμένες γι` αυτούς έδρες, ο Πρόεδρος, οι Τακτικοί Δικαστές, ο Εισαγγελέας και η Γραμματέας. Επίσης προσήλθαν και πάλι οι παρόντες κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Ο Πρόεδρος δήλωσε δημόσια, ότι επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί.
Έπειτα, σύμφωνα με το άρθρο 394 ΚΠΔ όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.969/1979 και προκειμένου να σχηματισθεί το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θηβών, ο Πρόεδρος έδωσε παραγγελία στη Γραμματέα να διαβάσει δυνατά τα ονόματα που υπάρχουν στον κατάλογο των ενόρκων που κληρώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Θηβών την 21η Ιουνίου 2012 για την πρώτη δωδεκαήμερη περίοδο της τρέχουσας συνόδου, όπως ο κατάλογος αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μετά τη διαγραφή και αντικατάσταση των ενόρκων με κλήρωση, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου 2012 του Δικαστηρίου των Τακτικών Δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θηβών και με τη σειρά που είναι γραμμένα έως ότου συμπληρωθεί από τους παρόντες ενόρκους ο αριθμός δέκα (10).

Επίσης ο Πρόεδρος παρήγγειλε σε όλους τους παρόντες ενόρκους να αναγγείλουν την παρουσία τους στο ακροατήριο όταν εκφωνείται το όνομά τους.

Κατόπιν η Γραμματέας διάβασε τον κατάλογο των ενόρκων που αναφέρθηκε σύμφωνα με την παραπάνω παραγγελία του Προέδρου και βρέθηκαν παρόντες οι παρακάτω ένορκοι:

1. …….., υπάλληλος Δασαρχείου Παρών
2. ………., υπάλληλος Δασαρχείου Παρών
3. ……….., υπάλληλος ΕΛΤΑ Παρών
4. ……….., Ιατρός Παρών
5. ……….., Πολιτικός Μηχανικός Παρών
6. ……….., Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης Παρών
7. ……….., Ιατρός-Νευρολόγος Παρούσα
8. ……….., Λογιστής Παρών
9. ……….., Συμβολαιογράφος Παρούσα
10. ………., Δικηγόρος Παρών

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος έβαλε στην κληρωτίδα τα ονόματα των παραπάνω δέκα (10) ενόρκων, χωρίς αντίρρηση του Εισαγγελέως και των στην Ξάνθη, στις 21-3-1985 και κατοικεί στην Ξάνθη. Συζεί με την κοπέλα του και δεν έχει παιδιά. Εργάζεται ως delivery στα καταστήματα ……. Επίσης είπε ότι γνωρίζει την κατηγορία.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος είπε στους κατηγορούμενους, ότι είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν κάθε μεταβολή της κατοικίας τους ή της διαμονής τους, με έγγραφο στον Εισαγγελέα που άσκησε την ποινική δίωξη και τους υπέμνησε τις συνέπειες από την παράλειψή τους αυτή (άρθρ.273 παρ. 1 εδ. γ`, δ`, και ε` Κ.Π.Δ. όπως τροποποιήθηκαν οι περ. α’ και γ` εδάφιο δεύτερο και προστέθηκε εδάφιο στο τέλος της περ. γ` με το άρθρο 14 §§ 3 και 4, αντίστοιχα, του Ν. 3160/2003).

Κατόπιν ο Πρόεδρος συνέστησε στους κατηγορούμενους, να προσέχουν την κατηγορία που θα τους απαγγείλει ο Εισαγγελέας και τη σχετική συζήτηση που θα ακολουθήσει. Συγχρόνως τους πληροφόρησε ότι έχουν δικαίωμα να αντιτάξουν στην κατηγορία πλήρη έκθεση των ισχυρισμών τους καθώς και να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους ύστερα από την εξέταση κάθε μάρτυρα ή την έρευνα οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού μέσου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, έδωσε το λόγο στην Εισαγγελέα, η οποία απήγγειλε με συνοπτική ακρίβεια την κατηγορία σύμφωνα με το υπ` αριθμ. 2595/2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Αθηνών, εγχείρισε δε κατάλογο μαρτύρων, οι οποίοι κλητεύθηκαν και ανέρχονται σε οκτώ (8) συνολικά, όπως και τα έγγραφα που αναφέρονται στο κάτω μέρος του καταλόγου αυτού.

Στη συνέχεια η δικαστική επιμελήτρια του ακροατηρίου, με εντολή του Προέδρου, εκφώνησε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι βρέθηκαν ως εξής:

1. …….. του ……….. Παρών
2. ……… του ………. Παρών
3. ……… του ……….. Παρών
4. ………..του ………… Παρών
5. …………του ………… Παρών
6. ………..του ………… Παρούσα
7. ………. του ………… Παρών
8. ……… του ………… Παρών

Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε εντολή στη Γραμματέα να διαβάσει το διατακτικό του υπ` αριθ. 2595/2009 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Αθηνών, με το οποίο οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για να δικαστούν ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου για την πράξη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση από κοινού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εξήγησε με σαφήνεια, στους κατηγορούμενους την εναντίον τους κατηγορία και ζήτησε από αυτούς γενικές πληροφορίες για την πράξη αυτή, υπενθυμίζοντας συγχρόνως σε αυτούς ότι θα απολογηθούν αφού τελειώσει η αποδεικτική διαδικασία.

Ο πρώτος κατηγορούμενος (………. του ……..) απαντώντας, είπε: Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Εμείς τον βρήκαμε κρεμασμένο.

Ο τρίτος κατηγορούμενος (……….. του ……..) απαντώντας, είπε: Αρνούμαι την κατηγορία. Εμείς δουλεύαμε εκεί και τον βρήκαμε. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, να σκοτώσω. Αρνούμαι τα πάντα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, διέταξε την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας αφού προσδιόρισε τη σειρά κατά την οποία θα εξεταστούν οι μάρτυρες και θα διεξαχθούν οι υπόλοιπες αποδείξεις. Κατόπιν έδωσε εντολή στη δικαστική επιμελήτρια του ακροατηρίου να οδηγήσει τους μάρτυρες στο δωμάτιο το προσδιορισμένο γι’ αυτούς και διέταξε τα απαραίτητα πρόσφορα μέτρα για την αποφυγή οποιοσδήποτε αθέμιτης επικοινωνίας τους.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος, κάλεσε τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ……… του ……… και της …….., γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17- 10-1944 και κατοικεί στην Αθήνα (οδός ……. – πλατεία ………), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορούμενη και δε συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Το διάστημα εκείνο ήμουν Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Νέων ……. Έχω άμεση αντίληψη για το γεγονός αυτό. Ήταν 04:30 ‘το απόγευμα και ενώ ήμουν στο γραφείο μου με πήρε τηλέφωνο ο αρχιφύλακας υπηρεσίας ο ……. και μου είπε ότι κρεμάστηκε ένας κρατούμενος ο ……. και δεν είναι καλά. Το «δεν είναι καλά» σημαίνει ότι μπορεί και να πέθανε. Ο κρατούμενος αυτός ήταν μέσα για ναρκωτικά. Ήταν καλό παιδί, δεν είχε κάτι ιδιαίτερο, τα πήγαινε καλά με τους συγκρατούμενούς του. Τα παιδιά αυτά ήταν καλά τη μία στιγμή και την άλλη μαλώνανε και μετά ήταν ξανά μαζί. Ήταν τουλάχιστον 4-5 μήνες όλοι μαζί στο μαγειρείο. Η υπηρεσία πάντα επιλέγει τους καλύτερους κρατούμενους για το μαγειρείο. Έτρεξα αλλόφρων κάτω, ήταν ο νοσηλευτής ………., είχαν κατεβάσει το θύμα, τον είχαν μεταφέρει και του έδιναν τις πρώτες βοήθειες. Του έδιναν το φιλί της ζωής και χαστούκια μήπως και συνέλθει. Τον είχαν μεταφέρει στα μαγειρεία και τον είχαν ξαπλώσει ανάσκελα. Τον πήγαμε στο νοσοκομείο στο …….. μήπως τον σώσουμε. Ο …….. ήταν υπεύθυνος στο χώρο των μαγειρείων. Ο χώρος των μαγειρείων είναι μεγάλος, έχει κουζίνες, φούρνους, ψυγεία, αποθηκούλες σε διάφορα σημεία. Μέσα στα μαγειρεία βρίσκονταν ο ……, ο ……., ο …….. και ο ………. Ο …….. ήταν υπάλληλος υπηρεσίας. Ο ……… μου είπε ότι την ώρα του συμβάντος ήταν εκτός του χώρου. Απ` έξω δεν μπορούσε να έχει την εποπτεία του χώρου των μαγειρείων. Ο ……. χτύπησε το τζάμι και τον ειδοποίησε. Δεν ξέρω πόση ώρα έλειπε ο …….. Όταν γύρισα από το νοσοκομείο μου είπε ο αρχιφύλακας ότι τα χέρια του θύματος ήταν δεμένα πίσω. Ο ……. μάλλον τον βρήκε κρεμασμένο. Σε μία αποθηκούλα βρέθηκε κρεμασμένος. Αυτή η αποθηκούλα πρέπει να έχει μία δική της πόρτα. Δεν θυμάμαι αν υπήρχε
πόρτα. Ο …… ήταν στο χώρο του μαγειρείου σε πιο απόμερο χώρο, είχε το γραφείο του εκεί. Ο χώρος αυτός ήταν κοντά στην αποθηκούλα. Νομίζω ότι ο ……… ήταν αρχιμάγειρας. Ο …….. ήταν βοηθός μάγειρα. Ο …….. ήταν αρχιμάγειρας και όλοι οι άλλοι ήταν βοηθοί. Πέντε ημέρες πριν το συμβάν αυτό είχαμε άλλο επεισόδιο. Με πήραν τηλέφωνο στο σπίτι μου γύρω στις 12:00’ με 01:00’ το βράδυ για κάποιον …… που δούλευε κι αυτός στα μαγειρεία. Μου είπαν ότι δεν ήταν καλά. Τον πήγαμε στο νοσοκομείο και πέθανε. Φάνηκε φυσιολογικός θάνατος. Είχε πάει στο κελί του και εκεί πέθανε. Μετά τις εξετάσεις φάνηκε ότι πέθανε από ναρκωτικά χαπάκια. Ίσως να είχε το αίτιο στην καρδιά του και τον πείραξαν τα χαπάκια. Ο ….. ήταν Αλβανός και ήταν φίλος με τον …… Κατηγορήθηκε ο …… αλλά δεν αποδείχθηκε τίποτα. Πιθανώς τα χάπια που πήρε ο ….. να τα πήρε από τον …… Ψάξαμε στο κελί του …… αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Ο …….. ήταν μέσα για ναρκωτικά, ήταν μικρό πρεζόνι και μάλιστα θα αποφυλακιζόταν. Και ο …….. ήταν ήσυχος άνθρωπος. Ο …… ήταν στη φυλακή για ανθρωποκτονία. Ο ……. για μικροκλοπές και ναρκωτικά. Μου είχαν αναφέρει ότι ο …….. είχε στενοχωρηθεί με το θάνατο του φίλου του. Όταν ήρθε η αστυνομία και ψάχναμε στο γραφείο του ……… βρήκαμε χαρτιά που ανέφεραν για αυτοκτονία και είχαν σκίτσα. Ήταν γραμμένα στα Ιρακινά και πιστεύω ότι και τα σκίτσα ήταν δικά του. Το θύμα είχε ύψος 1,80, ήταν αδύνατος, ήταν στιβαρό παιδί. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα τον έβαζε κάτω αν δεν ήθελε. Ο ……είναι δυνατό παιδί. Δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να βάλει κάποιον κάτω αν ο άλλος δεν θέλει. Από τον Αύγουστο του 1998 ήμουν στις φυλακές του ……. Θα ήταν πρωτόγνωρο να επιτεθούν οι 3 κατηγορούμενοι σ` έναν κρατούμενο και να τον κρεμάσουν. Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό. Πιστεύω ότι ο …… που θα έβγαινε σε λίγες ημέρες κάτι θα έλεγε αν είχε συμβεί αυτό. Κάποτε τα παιδιά είχαν πάρει από το φαρμακείο όλα τα φάρμακα γιατί δεν μπόρεσαν να αποδράσουν. Με τα φάρμακα που πήραν άρχισαν να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Κρεμόντουσαν με σχοινί και πηγαίναμε και τους κατεβάζαμε. Ευτυχώς δεν πέθανε κανείς. Πιστεύω ότι και ο …… μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο. Εγώ τότε ζήτησα έκθεση από τον Ιατροδικαστή αλλά δεν βρήκα να έχει μέσα χτυπήματα στο κεφάλι. Νομίζω πως το παιδί αυτό δεν είχε ξανακάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ο ……… δεν έχει ειδική θέση. Εγώ βγάζω τις υπηρεσίες για τα μαγειρεία χωρίς να ορίζω συγκεκριμένη θέση. Το προηγούμενο συμβάν με το …….δεν το συνδέω με τον ……. Το κελί του …… ήταν δίπλα στο κελί του …….. Ο …….. ήταν άτομο εμπιστοσύνης. Όταν πέθανε ο …….κάλεσα πολλές φορές τον …….. και τον ρώτησα αν ήταν καθαρός θάνατος ή παίχτηκε κάτι άλλο. Αυτός μου είπε ότι δεν ξέρει τίποτα. Όταν αποδείχθηκε ότι πέθανε από ναρκωτικά εκνευρίστηκα με τον …….που δεν μου είχε πει κάτι. Όταν με ξανακάλεσε η Ανακρίτρια και μου είπε ότι τον …… τον σκότωσαν σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, της είπα ότι στην περίπτωση που τον σκότωσαν ο μόνος χειροδύναμος μέσα στη φυλακή είναι ο ……… Με αιφνιδίασε η Ανακρίτρια. Πιστεύω όμως, μέσα από την εμπειρία μου, ότι δεν ήταν ανθρωποκτονία. Δεν μπορεί τρεις κρατούμενοι να συναποφασίζουν να τον σκοτώσουν όταν μάλιστα ο ένας αποφυλακίζεται. Είχαμε πολλές περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας στη φυλακή. Ο …….. σε πέντε ημέρες αποφυλακίστηκε, είχε μικρές ποινές. Εγώ δεν πήγα στο χώρο του συμβάντος. Ειδοποίησα την αστυνομία και άφησα αυτούς για λόγους σκοπιμότητας να κάνουν τις έρευνες. Στο τραπεζάκι, στο χώρο του μαγειρείου νομίζω ότι βρήκαν τα σκίτσα οι αστυνομικοί. Η αστυνομία ήρθε αμέσως στο χώρο. Μόλις έλαβα γνώση του περιστατικού έφτιαξα αμέσως τα έγγραφα μεταγωγής για να τον πάνε στο Κέντρο Υγείας …….. μήπως σωθεί. Οι κρατούμενοι ξέρουν ότι ποινές τους μειώνονται αν εργάζονται στις φυλακές. Έχω ξαναδεί αυτοκτονία σε σωληνώσεις καλοριφέρ. Επιβεβαιώνω και σήμερα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Το λέω από την πείρα που έχω. Ο …….. δεν μπορεί να γράψει αραβικά. Εγώ δεν έκανα Ε.Δ.Ε. γιατί είχε μπει στην υπόθεση η αστυνομία και ο εισαγγελέας. Ο ……..δεν έχει τιμωρηθεί για το περιστατικό αυτό. Ο ………από παλιά ήθελε να πάει σε μοναστήρι και συνεχίζει να το θέλει. Μπορεί τα χτυπήματα του ……. να προήλθαν από καυγά το προηγούμενο βράδυ. Εγώ δεν άκουσα να έχει γίνει καυγάς το προηγούμενο βράδυ. Αν έγινε πάλη στο μαγειρείο την ημέρα αυτή θα ακούγονταν θόρυβοι και αυτοί που ήταν μέσα στο μαγειρείο δεν ήξεραν πότε θα μπει ο ……… μέσα στο μαγειρείο. Πολλές φορές συνεφέραμε κρατούμενους που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Όταν θέλει ένας κρατούμενος πραγματικά να αυτοκτονήσει δεν ακούγεται τίποτα, δεν το ξέρει κανένας. Ενώ αυτοί που λένε ότι θέλουν να αυτοκτονήσουν συνήθως σώζονται. Ότι έχω μάθει για το περιστατικό το έμαθα από τους αστυνομικούς.

Ο μοναδικός άραβας στο χώρο των μαγειρείων ήταν ο ……. Σε κανένα περιστατικό αυτοκτονίας που έχω δει δεν είχε το θύμα δεμένα τα χέρια του πίσω.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, κάλεσε το δεύτερο μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται …….. του ……… και της Ανδριανής, γεννήθηκε στην ……. στις 25-4-1952 και κατοικεί στο …… Αττικής (οδός ……..), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορούμενους και δεν συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Στις 30-3-2005 ήμουν υπαρχιφύλακας υπηρεσίας στην απογευματινή βάρδια. Ο …….. με ειδοποίησε ότι κάποιος κρεμάστηκε στο μαγειρείο. Πήρα το νοσοκόμο τον ……. και πήγαμε στα μαγειρεία. Εκεί βρήκαμε κρεμασμένο τον …….. Ήταν στην αποθηκούλα του μαγειρείου όπου βάζουν τα τρόφιμα. Τον ξεκρέμασε ο ……….. Εγώ έφυγα πριν τον ξεκρεμάσουν για να πάρω τηλέφωνο. Του δώσαμε τις πρώτες βοήθειες και τον πήγαμε στο Κέντρο Υγείας. Έχω πάρει σύνταξη τώρα. Το 2005 είχαν 8 χρόνια υπηρεσίας στον ……. Ο …….. είχε καλή διαγωγή, δεν είχε τσακωθεί με κανέναν. Και ο …….. το ίδιο ήταν. Όσοι δούλευαν στα μαγειρεία ήταν καλοί. Και ο ……… ήταν καλός. Τον ήξερα τον αλβανό που είχε βρεθεί νεκρός πριν, ήταν φίλος του …….. Δεν ξέρω αν ο …….. είχε κάνει άλλες απόπειρες αυτοκτονίας. Ο χώρος του μαγειρείου είναι περίπου όσο το ακροατήριο αλλά έχει χωρίσματα. Αν γίνει φασαρία στα μαγειρεία θα ακουστεί έξω από την πόρτα. Από το τζαμάκι της πόρτας δεν μπορεί να δει κάποιος τι γίνεται μέσα. Εγώ μπήκα μέσα μαζί με τον ……. Αυτός έκοψε το σχοινί. Εγώ δεν είδα τα δεμένα χέρια του ……, ο ……. μου το είπε. Εκεί υπήρχε κάτι σαν πλαστικό μπαουλάκι. Θα μπορούσε ο ……..να έχει ανέβει εκεί, να βάλει το κεφάλι του στη θηλιά και να κρεμαστεί. Το πλαστικό αυτό θα ήταν 20-50 πόντους. Πιστεύω ότι ο …….. θα μπορούσε να δέσει τα χέρια του πίσω. Το πλαστικό αυτό ήταν απ` αυτά που βάζουν μέσα υγρά, ύψους 30 πόντων περίπου. Δεν θυμάμαι αν το πλαστικό αυτό ήταν ανάποδα. Δεν
υπήρχε καρέκλα μέσα σ` αυτό το χώρο. Την καρέκλα την έφερε ο νοσοκόμος για να πατήσει. Πλαστικά δοχεία υπήρχαν εκεί στην αποθήκη. Δεν ξέρω πως μπορεί να ανέβει ένας άνθρωπος στο πλαστικό αυτό. Το πλαστικό αυτό ήταν 30-40 πόντους. Δεν έχω ακούσει το ψευδώνυμο «…….». Ο ……… ήταν υπηρεσία στο κουβούκλιο. Αν γινόταν συμπλοκή μέσα στα μαγειρεία θα άκουγε θόρυβο ο ……… Το ταβάνι είναι ψηλό στα μαγειρεία. Στην αποθήκη είναι πιο χαμηλό, περίπου στα 3 μέτρα. Αν το θύμα ανέβαινε στο πλαστικό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το ταβάνι. Όταν ο νοσοκόμος ανέβηκε στην καρέκλα έφτασε το σχοινί. Ο νοσοκόμος είχε το ίδιο ύψος με το θύμα, περίπου 1,70.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, κάλεσε το τρίτο μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ……… του …….. και της ……., γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 29-1-1964 και κατοικεί στην …….. Αττικής (οδός ……..), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορούμενους και δεν συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Στις 30-3-2005 εργαζόμουν στο βόρειο ισόγειο της φυλακής. Ήμουν σωφρονιστικός υπάλληλος. Το κουβούκλιο που βρίσκομαι όταν έχω βάρδια είναι έξω από το μαγειρείο. Με το μαγειρείο έχει 3-4 σκαλοπάτια διαφορά. Είναι το ισόγειο όπου βρίσκεται το κουβούκλιό μου κατεβαίνεις 3-4 σκαλάκια και πας στο μαγειρείο. Το μαγειρείο έχει δύο πόρτες. Το κουβούκλιο είναι κατασκευασμένο από γυαλί και σίδερο για να έχεις ορατότητα. Τα μαγειρεία δεν έχουν τζαμαρία. Όταν κατεβαίνεις τα 3-4 σκαλάκια από το ισόγειο υπάρχει μία μεταλλική πόρτα με παραθυράκι που οδηγεί στο διάδρομο και στο τέλος του διαδρόμου είναι η πόρτα του μαγειρείου. Εγώ από το κουβούκλιο δεν βλέπω τα μαγειρεία, όμως αν είναι ανοιχτές και οι δύο πόρτες ακούω τους θορύβους από το μαγειρείο. Αν οι πόρτες είναι κλειστές δεν ακούω. Εκείνη την ώρα ήταν ο …….. στην εποπτεία των μαγειρείων. Δεν ήταν συνέχεια εκεί αλλά επόπτευε το χώρο. Κανονικά οι κρατούμενοι στο μαγειρείο δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους. Τους γνωρίζω τους κατηγορούμενους. Στα μαγειρεία δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο. Δεν είχε μεσολαβήσει καυγάς, υπήρχε ησυχία. Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός κρατούμενου από χρήση ναρκωτικών. Δεν ξέρω αν ο ……. έκανε χρήση ναρκωτικών. Ο ……… είχε φιλική σχέση με τον αλβανό που πέθανε. Κυκλοφόρησε μετά στο χώρο των μαγειρείων ότι ο ……..έπαθε κατάθλιψη από το θάνατο αυτό. Δεν είχα προσωπική επαφή με τον …….. Εγώ είδα το θύμα μόλις τον είχε κατεβάσει ο νοσοκόμος και του έκοβε τα δεσμά στα χέρια του. Στο χώρο του συμβάντος μάλλον φυλάσσονται πατάτες. Εκεί υπήρχε πεσμένο ένα μικρό πλαστικό βαρελάκι ύψους 50 πόντων ίσως και λίγο παραπάνω. Υπέθεσα ότι εκεί είχε πατήσει ο ……… για να κρεμαστεί. Η διάμετρος του βαρελιού ήταν περίπου 40 πόντους.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στον εξετασθέντα μάρτυρα δύο από τη σειρά των 24 φωτογραφιών που περιέχονται στη δικογραφία και απεικονίζουν ένα μπλε δοχείο και τον ρώτησε αν αναγνωρίζει το πλαστικό αυτό δοχείο.

Και ο μάρτυρας απαντώντας είπε: Ναι, αυτό είναι το δοχείο που υποθέτω ότι πάτησε ο …….. για να κρεμαστεί. Ο ……. βγήκε στην πρώτη πόρτα και φώναξε ότι κάτι συμβαίνει στο χώρο των μαγειρείων. Έτσι το πληροφορήθηκα. Ο …….. ήταν σε κατάσταση σοκ, φώναζε και έκλαιγε. Και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ήταν σε κατάσταση σοκ. Δεν μπορώ να διακρίνω αν η κατάσταση που τους είδα μαρτυρούσε τη συμμετοχή τους στην πράξη. Όταν έγινε το συμβάν στο χώρο του μαγειρείου ήταν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι και ο ……… Από την ώρα που ανέλαβα υπηρεσία, δεν μπήκε κανένας άλλος στο μαγειρείο. Αν ‘έμπαινε κάποιος θα το έβλεπα γιατί θα πέρναγε μπροστά μου. Δεν έχω ξαναδεί αυτοκτονία ή απόπειρα με δεμένα τα χέρια. Εγώ δεν ήμουν σε καμία αναπαράσταση του συμβάντος. Είδα τον …….. να κόβει τη σακούλα από τα χέρια του θύματος. Υπήρχε αρκετός χώρος για να περάσει το μαχαίρι και να κόψει τα δεσμά. Δεν θυμάμαι αν η καρέκλα που πάτησε ο ……… υπήρχε στο χώρο ή την πήρε αυτός για να πατήσει. Το βαρελάκι ήταν πεσμένο δίπλα όπως ήταν στη φωτογραφία.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα κάλεσε ενώπιον του τον ήδη εξετασθέντα μάρτυρα ……….. και του επέδειξε τις φωτογραφίες που περιέχονται στη δικογραφία και απεικονίζουν το χώρο του συμβάντος και αφού τον ρώτησε σε ποιο πλαστικό δοχείο αναφερόταν εκείνος απάντησε, στο μπλε.

Ακολούθως ο μάρτυρας ………, επέστρεψε στη θέση του και ο εξετασθείς μάρτυρας …….. συνέχισε την κατάθεσή του: Το καλώδιο ήταν κρεμασμένο σε σωληνώσεις στο ταβάνι. Οι σωληνώσεις ήταν χοντρές, άντεχαν το βάρος ενός ανθρώπου. Η σωλήνα ήταν στη μέση του ταβανιού. Ο …….. ήταν ήσυχος, δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εργάζεται στα μαγειρεία σαν αρχιμάγειρας. Είναι συνεργάσιμος. Η υπηρεσία εκτιμώντας τη συμπεριφορά του τον κρατάει ακόμη στο κατάστημα νέων παρότι έχει ενηλικιωθεί. Στην πρώτη πόρτα καθώς κατεβαίνουμε τα 4-5 σκαλιά υπάρχει παράθυρο. Αν υπήρχε συμπλοκή 4 ατόμων με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν τότε θα ακούγονταν. Αν η συμπλοκή γινόταν στην αποθηκούλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακουστεί. Ξεκίνησε μία έρευνα των υπηρεσιών για να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για αυτοκτονία. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία όταν πρόκειται για αυτοκτονία. Το περιστατικό αυτό έδειχνε την πορεία μιας αυτοκτονίας. Όταν μπήκαμε στα μαγειρεία οι κατηγορούμενοι ήταν σε σοκ. Οδύρονταν και έκλαιγαν. Και η δική μου ψυχολογική κατάσταση δεν μου επέτρεπε να καταλάβω αν ήταν ψεύτικες οι αντιδράσεις τους. Το συμβάν έγινε μεσημέρι. Τη συγκεκριμένη ώρα είχε ανοίξει η φυλακή και αυτό σημαίνει ότι στο σημείο που ήμουν εγώ υπήρχε φασαρία από τον περιβάλλοντα χώρο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, κάλεσε το τέταρτο μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται
……….του …….και της …….., γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 16-11-1962 και κατοικεί στην …….. Αττικής (οδός ………), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορούμενους και δεν συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Στις 30-3-2005 ήμουν νοσοκόμος υπηρεσίας. Με ειδοποίησε ο ……. πόρτα του μαγειρείου και είδα κλαμένους και αναστατωμένους τους κρατούμενους που ήταν στο μαγειρείο. Μου έλεγαν «…….. κάνε κάτι». Στο βάθος του μαγειρείου ήταν ένα έπιπλο, γραφειάκι, που καθόταν ο ……… Δεν είναι γραφείο για να δουλέψει κανείς, είναι για να αφήνεις τον καφέ σου. Άνοιξα την πόρτα της αποθήκης. Είχε πόρτα. Είδα τον ……. κρεμασμένο. Κάτω από τα πόδια του δεν υπήρχε τίποτα. Πιο πέρα ήταν ένα βαρελάκι. Ζήτησα μια καρέκλα.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στον εξετασθέντα μάρτυρα φωτογραφίες που απεικονίζουν την αποθήκη και τον ρώτησε σε ποιο σωλήνα είδε κρεμασμένο τον …….. .
Και ο μάρτυρας απαντώντας είπε: Ήταν στο κέντρο. Ανέβηκα στην καρέκλα, ζήτησα ένα μαχαίρι έκοψα το καλώδιο και το θύμα έπεσε επάνω μου, στον ώμο μου. Θα μπορούσε το θύμα να είχε ανέβει εκεί με το βαρελάκι. Εγώ ύψωσα το χέρι μου για να κόψω το καλώδιο. Αυτός ήταν πιο ψηλός από εμένα. Αν ανέβαινε στο βαρελάκι έφτανε να βάλει το κεφάλι του στο σχοινί. Όταν τον βάλαμε κάτω είδαμε ότι δεν κουνιόταν και τότε είδα ότι ήταν δεμένος πίσω με νάιλον σακούλα. Όταν μπήκα στην αποθηκούλα έβαλα την καρέκλα πίσω και πλαγιαστά στο σώμα του. Έκοψα το καλώδιο και πέσαμε και οι δύο κάτω, τον είχα πιάσει αγκαλιά. Ήμουν λίγο πιο κάτω απ` αυτόν. Μπορεί και να χτύπησε όταν πέσαμε. Ήταν πεθαμένος όταν τον ξεκρέμασα. Εγώ τον βάσταγα από τη μέση. Εάν χτύπησε όταν πέσαμε μαζί θα χτύπησε από τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του. Αυτό το υποθέτω, δεν ξέρω αν χτύπησε πέφτοντας. Αν χτύπησε τότε θα χτύπησε μία φορά. Όταν πήγα να τον γυρίσω για να του κάνω τεχνητή αναπνοή κατάλαβα ότι είχε δεμένα τα χέρια πίσω με νάιλον σακούλα. Έχω την αίσθηση ότι η σακούλα σ` ένα σημείο είχε κάτι σαν κόμπο. Την έκοψα τη σακούλα με μαχαίρι. Δεν θυμάμαι αν τα χέρια του ήταν σφιχτά δεμένα. Την έκοψα τη σακούλα πολύ γρήγορα. Δεν θυμάμαι αν τα χέρια του ήταν δεμένα σταυρωτά ή αντικριστά. Δεν είχα επαφή με τον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αργά το βράδυ είχαν έρθει αστυνομικοί και κάνανε αναπαράσταση με έναν κρατούμενο αν μπορεί να δέσει μόνος του τα χέρια του πίσω. Νομίζω ότι αυτό το έκαναν με τον Κατσαρό, ο οποίος έδενε τα χέρια του μπροστά και τα περνούσε πίσω. Αυτό το είδα μόνος μου. Έχω την αίσθηση ότι του έδεσαν οι αστυνομικοί τα χέρια μπροστά και ήθελαν να δουν αν μπορεί να τα περάσει πίσω μόνος του. Στα 15-16 χρόνια που είμαι στο κατάστημα αυτό δεν έχει αυτοκτονήσει άλλος κρατούμενος. Πριν 4-5 ημέρες με πήρε στο σπίτι μου ένας αρχιφύλακας να μου πει ότι κάποιος κρατούμενος δεν μπορεί να αναπνεύσει. Του είπα να τον πάει στο Κέντρο Υγείας και εκεί πέθανε από ανακοπή. Και αυτός δούλευε στα μαγειρεία. Ήμουν ο μόνος που είδε ότι το θύμα είχε δεμένα τα χέρια του. Και οι κατηγορούμενοι το είδαν. Οι τρεις μάγειροι επέμεναν ότι είχε δεμένα τα χέρια του και ο ……… έλεγε όχι. Εγώ πιστεύω ότι αν το είχαν κάνει οι κατηγορούμενοι, αν δηλαδή είχαν σκοτώσει τον ………..δεν θα επέμεναν ότι είχε δεμένα τα χέρια του. Η θηλιά ήταν τέτοια που μπορούσε να χωρέσει το κεφάλι. Οι κατηγορούμενοι, όταν τους είδα ήταν τρομαγμένοι και κλαμένοι Μου φώναζαν να κάνω κάτι. Δεν θυμάμαι αν και οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν έτσι. Τα πόδια του θύματος από το έδαφος απείχαν περίπου 50 πόντους, όσο η καρέκλα περίπου. Το καλώδιο που κρεμόταν ήταν άσπρο, ηλεκτρολογικό. Η θηλιά ήταν πιο μεγάλη από το λαιμό του. Μπορεί ένας άνθρωπος με δεμένα χέρια να ανέβει στο βαρελάκι. Το είδα στην αναπαράσταση αυτό. Όταν τον κατέβασα δεν είχε αναπνοή, ήταν λίγο πιο κρύος. Πριν τον κατεβάσω δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν νεκρός. Ο …….. είχε τον ίδιο σωματότυπο με τον …….. Δεν θυμάμαι με πιο τρόπο ήταν δεμένη η θηλιά. Την καρέκλα την έβαλα εγώ. Η θηλιά ήταν πίσω, πιο πάνω από τον αυχένα. Δεν ξέρω αν ο θάνατος προήλθε από το κρέμασμα ή αν ήταν από πριν. Ο …….ήταν πανικοβλημένος όταν πήγα και μου έλεγε να σώσω το παιδί. Δεν έχουμε μόνιμο γιατρό στη φυλακή. Αν κάποιος χτυπηθεί από άλλον μπορεί να φωνάξει. Έρχονται και κρατούμενοι μόνοι τους και λένε ότι τους χτύπησαν. Εκείνη την ημέρα δεν μας αναφέρθηκε ξυλοδαρμός. Όταν κάποιος απαγχονίζεται κάνει σπασμούς. Κατά την άποψη μου πρόκειται για αυτοκτονία.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, κάλεσε τον πέμπτο μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται …….. TOU ……. και της ……., γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23-1-1954 και κατοικεί στο …….Αττικής (οδός …….), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Στις 30-3-2005 ήμουν υπηρεσία για την επίβλεψη των μαγειρείων από τις 13:00’ έως τις 19:00’. Όταν πήγα στα μαγειρεία έφευγαν οι κρατούμενοι από την πρωινή αγγαρεία. Τη στιγμή που πήγα εγώ, στις 13:05` φεύγανε. Αφού φύγανε εγώ έκανα τον καθιερωμένο έλεγχο και έμειναν στα μαγειρεία οι 3 κατηγορούμενοι και ο …….. για να προετοιμάσουν το βραδινό φαγητό. Ασχολούνταν και με την ευταξία, την καθαριότητα και το φαγητό. Ήταν όλοι ήσυχοι, δε μου έδωσαν την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει. Εγώ περιπολούσα μεταξύ μαγειρείου και πλυντηρίου μέχρι τις 15:00’. Μετά ανέβηκα στο ισόγειο στη σκοπιά του βόρειου ισογείου, στον ……. για να τον βοηθήσω να ανοίξει το κατάστημα. Το κατάστημα ανοίγει στις 15:30’. Ο ……… δούλευε ως τοποθέτης στις κάμερες. Πήγα εκεί αλλά κατέβαινα και στο μαγειρείο και επέβλεπα απ` έξω. Μετά τις 15:00’ ήμουν στο κουβούκλιο. Από το τζάμι του κουβουκλίου φαίνεται το μαγειρείο. Η πρώτη πόρτα έχει σιδερένιο παραθυράκι, συρόμενο. Από τη στιγμή που πήγα στον …….. δεν έβλεπα το μαγειρείο, δεν είχα εποπτεία του χώρου. Στα μαγειρεία ήταν οι τρεις κατηγορούμενοι και ο …… Δεν μπήκε και δεν βγήκε κανείς. Αν γινόταν αυτό θα τον έβλεπα γιατί θα περνούσε μπροστά μου. Αν γινόταν έντονη φασαρία στα μαγειρεία είμαι σίγουρος ότι θα άκουγα. Από τη σκοπιά που ήμουν εγώ μέχρι την αποθηκούλα που έγινε το συμβάν η απόσταση είναι 30- 35 μέτρα. Παρεμβάλλονται δύο πόρτες. Ακόμη και αν ήταν κλειστή η πόρτα της αποθηκούλας θα άκουγα τη φασαρία. Οι κατηγορούμενοι με το θύμα, απ’ όσο ξέρω είχαν καλές σχέσεις. Ήμουν ένα έτος ή 17 μήνες διακεκομμένα τοποθέτης στα μαγειρεία. Εντός του μαγειρείου είχαν αρμονικές σχέσεις, ήταν όλοι τους καλά παιδιά. Και υπ’ αυτήν την έννοια ορμώμενος τους άφησα μόνους τους. Εγώ δεν είχα ακούσει κάτι για άλλο συμβάν. Είχα ακούσει ότι 3-5 ημέρες πριν το συμβάν είχε βρεθεί πεθαμένος στο κελί του ένας κρατούμενος. Δεν ξέρω αν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον ……. Ο …….. δεν μου είχε δείξει να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Ζωγράφιζε καλά, αγιογραφίες, παραστάσεις, πορτρέτα. Έκανε πολύ καλή ζωγραφική.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στο μάρτυρα δύο κόλλες χαρτιού πάνω στις οποίες έχουν σχεδιαστεί σκίτσα και έχουν αναγραφεί φράσεις σε ελληνική και αραβική γραφή και ρώτησε αυτόν αν θυμάται τα σκίτσα αυτά.

Και ο μάρτυρας απαντώντας είπε: Πρώτη φορά το βλέπω αυτό το σκίτσο. Δεν μου το έδειξε η Ανακρίτρια. Αν υποτεθεί ότι ο …….ζωγράφιζε θα μπορούσε να το έχει ζωγραφίσει αυτό. Ο …… μας είχε δείξει πίνακες που είχε ζωγραφίσει, πορτρέτα με λαδομπογιά, κανονικά. Ο ……. δεν μου είχε μιλήσει ποτέ για θάνατο. Δεν θυμάμαι να με είχε ρωτήσει για την μετά θάνατο ζωή. Δεν παρατήρησα να έχει πάθει μελαγχολία ο …… μετά το θάνατο του αλβανού. Ο ……… με ειδοποίησε για το συμβάν στις 16:20` περίπου. Ετοιμαζόμουν να κατέβω στο μαγειρείο και μου είπε «τρέξε κύριε ……». Έδειχναν και οι τρεις τρομαγμένοι, αλαφιασμένοι. Πάω μέσα και ανοίγω την αποθηκούλα, η πόρτα της οποίας ήταν μισόκλειστη και είδα τον ……. να κρέμεται. Φορούσε μαύρο παντελόνι, μακρυμάνικο μαύρο πουκάμισο και καπέλο τζόκεϊ. Το φορούσε το καπέλο. Δεν θυμάμαι αν τα χέρια του ήταν δεμένα. Ήταν ένα βαρελάκι πλησίον του αιωρούμενου.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στον εξετασθέντα μάρτυρα τις φωτογραφίες που απεικονίζουν το χώρο του συμβάντος και του ζήτησε να υποδείξει το βαρελάκι που ανέφερε.

Και ο μάρτυρας επέδειξε το μπλε δοχείο. Και συνεχίζοντας την κατάθεσή του είπε: Δεν θυμάμαι αν το βαρελάκι αυτό ήταν πεσμένο. Μάλλον πρέπει να ήταν όρθιο. Το βαρελάκι ήταν από τουρσιά ή ελιές. Το πάνω μέρος ήταν βιδωτό, μαύρο ή άσπρο. Είχε ύψος 40-50 πόντους .Όταν άνοιξα την πόρτα είδα τον ……..να αιωρείται και το βαρελάκι πιο κει. Το βαρελάκι ήταν δίπλα στον πάγκο. Το είδα όπως στη φωτογραφία που μου δείξατε. Το σώμα του αιωρείτο από τις υδρορροές. Το σώμα του ήταν μακριά από τον τοίχο. Δεν ξέρω αν μετακίνησαν το βαρελάκι μετά. Δεν είδα να γίνεται αναπαράσταση στο χώρο των φυλακών. Το σώμα του ……..ήταν λίγο πιο κει από τον πάγκο. Θα μπορούσε να είχε πατήσει στον πάγκο. Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί πήραν πατημασιές από τον πάγκο. Το βαρελάκι ήταν άδειο. Ο πάγκος ήταν κοντά στον αιωρούμενο. Ο πάγκος από το βαρελάκι ήταν 40 πόντους. Από κει που αιωρείτο το βαρελάκι ήταν κοντά. Υπήρχαν αποτυπώματα από παπούτσια στον πάγκο. Η ντουλάπα ήταν μακριά από το σώμα. Ο πάγκος είναι γερός. Η αστυνομία πήρε (ίχνη από τον πάγκο όταν ήμουν εγώ στα μαγειρεία. Ο αστυνομικός είδε αποτύπωμα παπουτσιού στον πάγκο. Εκ των υστέρων άκουσα ότι ο ……. είχε σχεδιάσει σχήματα. Οι κρατούμενοι δεν είχαν κλειδιά του μαγειρείου. Τα πάντα τα κράταγα εγώ. Καθόντουσαν στα μαγειρεία όσο ήμουν εγώ εκεί.

Στο σημείο αυτό και πριν την εξέταση της μάρτυρος …….. του ……., οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αφού ρωτήθηκαν σχετικά από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν αντιτάσσονται στην εξέτασή της στο ακροατήριο, παρόλο που άσκησε καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, κάλεσε την έκτη μάρτυρα κατηγορίας, η οποία προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται ……… του ……. και της ……., γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 8-4-1961, επάγγελμα Αστυνόμος Α` και υπηρετεί στο Τ.Α. ……., Ελληνίδα και Χριστιανή Ορθόδοξος, δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενη κατέθεσε τα παρακάτω: Είμαι εν ενεργεία Αστυνόμος Α`. Το χρονικό διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα υπηρετώ στο Τμήμα Ασφαλείας ……. Ήμουν Διοικητής Ασφαλείας τότε. Στις 30-3-2005 ενημερώθηκα νωρίς το απόγευμα ότι στις φυλακές του …….. υπήρχε ένας κρεμασμένος κρατούμενος. Με αστυνομικούς της υπηρεσίας μεταβήκαμε άμεσα στις φυλακές αλλά δεν βρήκαμε πτώμα. Ο διευθυντής της φυλακής μας είπε ότι μετέφεραν τον απαγχονισμένο στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου για πρώτες βοήθειες. Ελήφθησαν κάποιες καταθέσεις πριν έρθει ο Διοικητής μου. Η αναπαράσταση έγινε από τον Διοικητή. Δεν μου έχει τύχει να δένουν άνθρωποι που αυτοκτονούν τα χέρια τους. Έχω ακούσει όμως διηγήσεις συναδέλφων με τέτοια περιστατικά. Δεν ξέρω αν στις ιστορίες που μου διηγήθηκαν είχαν δεμένα τα χέρια τους μπροστά ή πίσω. Ήταν δύσκολη η έρευνα μας στο χώρο των φυλακών γιατί εκεί οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι αλλοδαποί και δεν μιλούν ελληνικά, χρειάζονται διερμηνέα. Μας υπέδειξαν οι υπάλληλοι, δεν θυμάμαι ποιος, ένα τραπεζάκι με συρτάρι και μας είπαν ότι εκεί βρέθηκε ένα σημείωμα με σκίτσα και φράσεις.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στη μάρτυρα δύο κόλλες χαρτιού πάνω στις οποίες έχουν σχεδιαστεί σκίτσα και έχουν αναγραφεί φράσεις σε ελληνική και αραβική γραφή και ρώτησε αυτήν αν θυμάται τα σκίτσα αυτά.

Και η μάρτυρας απαντώντας είπε: Ναι, αυτά είναι και τα δύο φύλλα. Υπέθεταν ότι είναι του νεκρού. Μου είπαν ότι πριν 3 ημέρες ένας φίλος του θύματος είχε πεθάνει από ανακοπή καρδιάς και ο συγκεκριμένος είχε στενοχωρηθεί απ` αυτό. Εγώ δεν κάθισα μέχρι το τέλος της έρευνας. Επιλήφθηκε η προϊστάμενη υπηρεσία η οποία συνέχισε την προανάκριση. Δεν ξέρω αν έχει γίνει γραφολογική εξέταση των φύλλων αυτών. Τα σκίτσα μου τα επέδειξαν οι υπάλληλοι της φυλακής. Ο χώρος εκεί ήταν κοινόχρηστος.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στην εξετασθείσα μάρτυρα τις φωτογραφίες που απεικονίζουν το χώρο του συμβάντος και την ρώτησε αν θυμάται που της υπέδειξαν ότι κρεμόταν..

Και η μάρτυρας απαντώντας είπε: Θυμάμαι, ήταν στις σωληνώσεις στο κέντρο του δωματίου. Αν θυμάμαι καλά ήταν μια καρέκλα εκεί. Οι δηλώσεις των υπαλλήλων ήταν συγκεχυμένες γιατί ήταν σοκαρισμένοι. Είχα δει τον πρώτο κατηγορούμενο στο χώρο του μαγειρείου και τον ρώτησα αν είχε δει κάτι αλλά δεν ήξερε. Μας ειδοποίησαν για το περιστατικό πριν τις 05:00’ το απόγευμα. Ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν εντελώς ήρεμος. Τον ρώτησα γιατί ήταν εκεί και μου είπε ότι δούλευε στο μαγειρείο. Αυτόν τον είδα μόλις πήγα τους άλλους τους είδα μετά. Όλοι ήταν φοβισμένοι και συγχυσμένοι. Το κλίμα ήταν παγωμένο. Οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι άλλου κόσμου. Εγώ ως ανώτατος αξιωματικός δεν μπορώ να εκτιμήσω τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων. Δεν θέλω να έχω καμία εντύπωση στο μυαλό μου για τέτοια σοβαρά περιστατικά. Ήμουν υποχρεωμένη να παραλάβω το βαρελάκι αφού μου το υπέδειξαν και να το συμπεριλάβω στη δικογραφία. Όταν τους ρωτήσαμε γιατί δεν ήταν εκεί το πτώμα μας είπαν ότι θεώρησαν σωστό να το μεταφέρουν άμεσα και με δικό τους μέσο στο Κέντρο υγείας ……… μήπως τον σώσουν. Αμυντικά τραύματα λογικά θα είναι στα αντίστοιχα σημεία του άλλου απ` αυτά που είναι τα σημεία της επίθεσης. Τα χέρια και τα πόδια συνήθως είναι τρόπος άμυνας κατά περίπτωση. Συνήθως όταν χρησιμοποιείς τα πόδια και τα χέρια για άμυνα έχουν αμυχές ή εκδορές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, κάλεσε τον έβδομο μάρτυρα, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ………, Ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, δε γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δε συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Είμαι ο Ιατροδικαστής που επελήφθη του πτώματος. Η σωρός προσκομίστηκε στην ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Δεν επισκέφθηκα το χώρο του συμβάντος. Κλήθηκα στο Κοιμητήριο της …….. για εξωτερική επισκόπηση του νεκρού και τυχόν κακώσεις στο σώμα του. Εξωτερικά έφερε την αύλακα του απαγχονισμού. Η αύλακα ήταν έντονη, λοξή ως προς τον επιμήκη άξονα του λαιμού. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του απαγχονισμού γιατί αν ήταν κάθετη ως προς τον επιμήκη άξονα θα έδειχνε στραγγαλισμό. Η περίσφιξη ήταν ισχυρή. Η λοξή αύλακα προσιδιάζει ότι είναι απαγχονισμός και όχι στραγγαλισμός. Η αύλακα στο λαιμό ήταν έντονη που σημαίνει ισχυρή περίσφιξη του λαιμού και πήγαινε μέχρι τις οπισθοωτιαίες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε σφίξει απόλυτα. Αλλά στα σημεία που είχε σφίξει ήταν ισχυρά. Υπήρχε αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων στην ινιακή χώρα, στη δεξιά κροταφική χώρα και στο υοειδές οστούν που είναι κάτω από το λαιμό. Αυτό σημαίνει ισχυρή περίσφιξη. Το ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας με απαγχονισμό υπάρχει, το έχω δει 3-4 φορές στην καριέρα μου. Ο πιο πρόσφορος τρόπος να σκοτώσεις ένα άνθρωπο αν δεν έχεις όργανο είναι ο στραγγαλισμός και όχι ο απαγχονισμός. Γιατί στον απαγχονισμό θα πρέπει να σηκώσεις το θύμα και δημιουργείται σ` αυτό το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Έτσι θα πρέπει να είναι αποδυναμωμένο το θύμα ή να το έχουν περιάγει σε αδυναμία με αλκοόλ ή φάρμακα, να τον αναισθητοποιήσουν και να τον κρεμάσουν. Επίσης στην περίπτωση αυτή το θύμα θα έχει πολλές κακώσεις γιατί θα έχει παλέψει αν δεν έχει περιέλθει σε αναισθησία. Το θύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε δύο χαρακτηριστικά, τα χτυπήματα στα μαλακά μόρια στο πίσω μέρος της κεφαλής, εκδορά στη δεξιά μετωπιαία χώρα και αιμορραγική διήθηση στη δεξιά κροταφική χώρα. Η εκδορά προήλθε από πρόσκρουση. Για να φτάσει η εκδορά να πάει από μέσα πρέπει να είναι μεγαλύτερη η δύναμη του χτυπήματος. Η αιμορραγική διήθηση αποκλείεται να προήλθε μετά θάνατον. Στον απαγχονισμό ο θάνατος προέρχεται όταν έχουμε ισχυρή περίσφιξη εν ζωή. Οι αιμορραγικές διηθήσεις έγιναν εν ζωή. Ο θάνατος προήλθε από ασφυξία μετά την περίσφιξη. Αν δεν πάει οξυγόνο στον εγκέφαλο επί τρία λεπτά επέρχεται η θάνατος. Τα χτυπήματα που προήλθαν προ θανάτου μπορεί να ήταν και μία ημέρα πριν. Οι κακώσεις που περιέγραψα στην έκθεσή μου είναι πρόσφατες. Αν περάσει μία μέρα οι κακώσεις αλλάζουν χροιά. Θεωρώ ότι ένας νεαρός δεν θα έχανε τις αισθήσεις του από τις κακώσεις αυτές. Είναι πιθανόν ένας άνθρωπος να έχανε τις αισθήσεις του από τις κακώσεις αυτές αλλά σε τόσο νεαρή ηλικία μπορεί να μην τις έχανε. Για να επέλθει χτύπημα στο κεφάλι κατά την πτώση από το σχοινί πρέπει να ζεί το θύμα. Στην περίπτωσή μας θεωρώ δύσκολο να ζούσε το θύμα μετά την περίσφιξη γιατί ήταν ισχυρή. Τρία λεπτά μετά την περίσφιξη επέρχεται βλάβη στον εγκέφαλο και έτσι επέρχεται ο θάνατος. Έχω 2-3 περιστατικά αυτοκτονίας με δεμένα τα χέρια. Οι αυτόχειρες έχουν τρομερές επινοήσεις που εμείς δεν είμαστε σε ψυχολογική φάση να τους καταλάβουμε. Τα χτυπήματα σίγουρα δεν έγιναν μετά το θάνατο. Ένας νοσοκόμος καταλαβαίνει εάν ένας άνθρωπος είναι εν ζωή. Θεωρώ ότι το θύμα ξεκρεμάστηκε τρία λεπτά μετά το κρέμασμα. Αποκλείεται οι κακώσεις που βρέθηκαν στο θύμα να έγιναν μετά το ξεκρέμασμά του. Μία εξήγηση είναι να τον έφεραν σε κατάσταση αναισθησίας και να τον κρέμασαν, άλλη περίπτωση είναι να είχε τις κακώσεις από την προηγούμενη μέρα.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέδειξε στον εξετασθέντα μάρτυρα τις φωτογραφίες που απεικονίζουν το χώρο του συμβάντος και τον ρώτησε αν βλέπει κάτι σ` αυτές τις φωτογραφίες που να δείχνουν αυτοκτονία.

Και ο μάρτυρας απαντώντας είπε: Αυτά που βλέπω είναι συμβατά με την περίπτωση της αυτοκτονίας. Θα πάτησε στο βαρέλι ή στον πάγκο για να κρεμαστεί. Το θύμα ήταν αδύνατος και ψηλός άντρας. Είχε άρτια σωματική διάπλαση. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να είχε δέσει τα χέρια του πίσω, να ανέβει κάπου και να περάσει τη θηλιά στο κεφάλι φορώντας το καπέλο. Μπορεί να ανέβηκε στο βαρελάκι να μη μπόρεσε να βάλει το κεφάλι του στη θηλιά, να έπεσε, να χτύπησε και να ξαναπροσπάθησε. Είναι δύσκολο με τα χτυπήματα να ξανασηκώθηκε και να ξαναπροσπάθησε. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποίησε το βαρελάκι για να ανέβει γιατί είναι μικρή η επιφάνειά του. Όταν δεχτούμε χτυπήματα κάπου, παραδείγματος χάριν στο μάτι, το μαύρισμα μένει μία μέρα. Υπάρχει κάτι που κρατάει τη σκέψη μου. Τα ευρήματα της σωρού είναι ασύμβατα με τα ευρήματα του χώρου, δεν συνάδουν. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν πρόκειται για αυτοκτονία ή απαγχονισμό. Η γρατζουνιά που είχε ήταν επιπόλαιη. Η εκδορά αυτή θα μπορούσε να προκληθεί από μπουνιά ή από κρούση σε αντικείμενο με κόγχη. Θα έπρεπε να του αποδυναμώσουν τις αντιστάσεις του για να μπορέσουν να περάσουν το κεφάλι του στη θηλιά. Αν ήταν στραγγαλισμός θα στοχοποιούνταν. Αν προσπάθησαν να συσκοτίσουν την έρευνα θα ήταν άστοχο να του δέσουν τα χέρια, θα του τα έλυναν. Αν τον απαγχόνιζαν και ήθελαν να το κρύψουν θα του έλυναν τα χέρια που οδηγούν αμέσως σε εγκληματική ενέργεια. Αν είχαν χρόνο και λογική μέσου ανθρώπου θα του έλυναν τα χέρια για να μην αφήσουν το «αλλά» στους ερευνητές της υπόθεσης. Αν τα χτυπήματα ήταν από γροθιά μπορεί να άφηναν εξωτερικά σημάδια και θα είχαν εξωτερικά σημάδια και οι δράστες. Αν το θύμα δεν ήταν αναίσθητο θα αντιδρούσε κάπως. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους θανατώνουν με δηλητήριο και μετά τους κρεμάνε. Αλλά στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει ισχυρός αύλακας στο λαιμό. Οι αυτόχειρες μπορούν να δέσουν τα χέρια τους μπροστά και να τα γυρίσουν πίσω γιατί έχουν τρομερές επινοήσεις οι άνθρωποι αυτοί. Μπορεί αν το έκανε μόνος του το δέσιμο αλλά το ερώτημα είναι πως ανέβηκε επάνω. Ανάλογα με το μήκος του σχοινιού κάνει ταλαντώσεις το σώμα όταν κρεμιέται. Οι αυτόχειρες κάνουν την προσπάθεια να δέσουν τα χέρια τους γιατί στο τέλος κάνουν την απεγνωσμένη κίνηση να βγάλουν τη θηλιά και γι` αυτό δένουν τα χέρια τους πίσω, για να το αποφύγουν. Η λοξή αύλακα σημαίνει απαγχονισμός. Η κάθετη αύλακα σημαίνει στραγγαλισμός. Με τα ευρήματα που είδα θα μπορούσε να είναι σκηνοθεσία. Σίγουρα όμως τον κρέμασαν γιατί απ` αυτό προήλθε ο θάνατος. Και στον απαγχονισμό έχουμε ασφυξία και απ` αυτό πεθαίνει ο άνθρωπος. Και στην περίπτωση τη δική μας έχουμε ασφυξία από την οποία πέθανε το θύμα. Ως αιτία θανάτου θεωρούμε την ισχυρή περίσφιξη του λαιμού δια βρόγχου και επομένως την ασφυξία. Το πίσω χτύπημα είναι θλαστικό χτύπημα, μπορεί να προήλθε από όργανο με θλώσα επιφάνεια.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κάλεσε τον ήδη εξετασθέντα μάρτυρα …….., προκειμένου να τον εξετάσει συμπληρωματικά και αφού του επέδειξε τις φωτογραφίες που απεικονίζουν το χώρο του συμβάντος τον ρώτησε αν η καρέκλα που φαίνεται σ` αυτές είναι αυτή που χρησιμοποίησε για να ξεκρεμάσει το θύμα.

Και ο μάρτυρας απαντώντας είπε. Ναι αυτή είναι.
Ερώτηση Προέδρου: Σε σχέση με την ντουλάπα ήταν κοντά το σώμα του θύματος;
Απάντηση: Δεν υπάρχει τώρα η ντουλάπα.
Ερώτηση Προέδρου: Θα μπορούσε να χτυπήσει στην ντουλάπα;
Απάντηση: Το κεφάλι του ήταν πιο ψηλά από την ντουλάπα.
Ερώτηση Προέδρου: Ήταν κοντά στον τοίχο;
Απάντηση: Περίπου 70 πόντους από τον τοίχο.
Ερώτηση Προέδρου: Υπήρχε κάτι άλλο κοντά του;
Απάντηση: Ότι υπάρχει στη φωτογραφία, τίποτα άλλο.
Ερώτηση Προέδρου: Ο πάγκος που ήταν σε σχέση με το θύμα; Απάντηση: Ήταν μακριά του.
Ερώτηση Εισαγγελέα: Από τους σπασμούς θα μπορούσε να χτυπήσει στην ντουλάπα;
Απάντηση: Δεν θα μπορούσε γιατί ήταν μακριά.
Ερώτηση Προέδρου: Θα μπορούσε να χτυπήσει σε τοίχους ή αλλού;
Απάντηση: Όχι γιατί το ύψος της θηλιάς ήταν 40-50 πόντους πάνω απ`αυτόν. Ήταν ψηλό παιδί.
Ακολούθως ο μάρτυρας ……., επέστρεψε στη θέση του και ο εξετασθείς μάρτυρας …….. συνέχισε την κατάθεσή του: Τα χτυπήματα που βρέθηκαν στο πτώμα είναι πιο βαριά από απλή σωματική, βλάβη. Βρέθηκαν κατά την νεκροτομή. Είναι ικανά να κάμψουν την αντίσταση του θύματος. Οι αυτόχειρες πριν το απονενοημένο διάβημα πίνουν αλκοόλ. Στην περίπτωση που εξετάζουμε δεν είχε ίχνη αλκοόλ. Τρία άτομα μπορούν να κάμψουν την αντίσταση του θύματος. Τα δύο άτομα οριακά μπορούν να κάμψουν την αντίστασή του. Οι κακώσεις φαίνονται. Για να κρεμάσουμε κάποιον πρέπει να αποδυναμώσουμε τις αντιστάσεις του και αυτό γίνεται με χτυπήματα. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω το Δικαστήριο αν πρόκειται για αυτοκτονία ή ανθρωποκτονία. Για να τον κρεμάσουν θα πρέπει να τον έχουν αναισθητοποιήσει ή να έχει πάρει ουσίες. Αν το βαρελάκι που βρέθηκε στο χώρο είχε ευστάθεια θα μπορούσε να ανέβει με την προϋπόθεση ότι έχει ετοιμάσει τη θηλιά. Τα χτυπήματα εντός 24/ωρου είναι ερυθρά και τα ονομάζουμε πρόσφατα. Μετά αλλάζουν χροιά. Οι αυτόχειρες έχουν τρομερές επινοήσεις, έχουν μια ευστροφία μοναδική ως προς τον μηχανισμό αυτού που θέλουν να πετύχουν. Κάνουν πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Έχουν μια λογική που δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε εκεί. Οι σπασμοί είναι απότοκοι της ασφυξίας του εγκεφάλου. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς έγιναν τα χτυπήματα μέσα στο 24/ωρο. Μπορεί να παραπλανηθεί ένας άνθρωπος που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για το αν έχει επέλθει ο θάνατος. Με την περίσφιξη του λαιμού τα επόμενα τρία λεπτά από την κατάργηση του αερισμού επέρχεται ο θάνατος.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κάλεσε εκ νέου τον ήδη εξετασθέντα μάρτυρα …….., προκειμένου να τον εξετάσει συμπληρωματικά.

Ερώτηση Προέδρου: Σε πόση ώρα φτάσατε από την ώρα που κληθήκατε;
Απάντηση: Σίγουρα περισσότερο από τρία λεπτά γιατί το ιατρείο είναι στην άλλη άκρη της φυλακής. Σίγουρα έκανα 5-6 λεπτά να πάω μπορεί και παραπάνω.
Ακολούθως ο μάρτυρας …….., επέστρεψε στη θέση του και ο εξετασθείς μάρτυρας …….. συνέχισε την κατάθεσή του: Την ώρα που έφτασε ο νοσοκόμος είχε επέλθει ο θάνατος. Θεωρώ ότι στα 3-4 λεπτά το πολύ από τη στιγμή της περίσφιξης επήλθε ο θάνατος. Το θύμα δεν είχε αμυντικά χτυπήματα. Αν είχε αμυντικά χτυπήματα θα τα είχε στα πόδια και στα χέρια και θα είχε προκαλέσει και στους δράστες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, κάλεσε τον όγδοο μάρτυρα του καταλόγου, ο οποίος προσήλθε στο ακροατήριο και αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ………. του …… και της ………., γεννήθηκε στην ……., στις 9-9-1978, επάγγελμα Αστυνομικός Β` και υπηρετεί στη Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Λεωφ. ………) Χριστιανός Ορθόδοξος, δε γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δε συγγενεύει μαζί τους. Κατόπιν ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 Κ.Π.Δ. και εξεταζόμενος κατέθεσε τα παρακάτω: Είμαι Αστυνόμος A` και υπηρετώ στη Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ήρθαν στην υπηρεσία μας πειστήρια που περισυλλέγησαν από το χώρο που βρέθηκε ο θανών. Εστάλησαν τεμάχια με υλικά που ήταν δεμένα τα χέρια του θανόντος. Ήταν μία νάιλον σακούλα περιτυλιγμένη με ταινία συσκευασίας. Το μήκος της ήταν 3 περίπου 70 πόντοι και το πλάτος της 45 πόντοι και στις άκρες υπήρχαν υπολείμματα χαρτιού καφέ χρώματος. Ο πάτος της σακούλας ήταν ανοιγμένος, σχηματίσθηκε κύκλος και περιτυλίχθηκε με ταινία συσκευασίας. Ο θανών είχε βάλει τα χέρια του στον κύκλο και είχε κάνει περιτύλιξη. Η σακούλα κατά την περίσφιξη παίρνει τέτοια φορά που δεν ξαναγυρίζει στην αρχική θέση. Αυτό μπορεί να γίνει και με τα χέρια μπροστά και πίσω.

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου αφού ζήτησε την άδεια του Προέδρου του Δικαστηρίου έδωσε στο μάρτυρα μία σακούλα και τον κάλεσε να δείξει στο Δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο εκείνος εκτιμά ότι έδεσε τα χέρια του ο θανών.

Και ο μάρτυρας χρησιμοποιώντας τη σακούλα έδειξε στο Δικαστήριο τον τρόπο που δέθηκαν τα χέρια του παθόντος κατά την εκτίμησή του.

Και συνεχίζοντας την κατάθεσή του είπε: Μπορεί κάποιος να δέσει μπροστά τα χέρια του και να τα γυρίσει πίσω περνώντας μέσα απ` αυτά το σώμα του.
Στο ένα τεμάχιο βρέθηκαν αποτυπώματα που ταυτίστηκαν με τον αντίχειρα του …….. Δεν ξέρω αν ο …… είχε πρόσβαση στο αντικείμενο αυτό ή το έπιασε μετά. Θεωρώ δύσκολο να περιστρέψει άλλος τα χέρια του θύματος γιατί θα υπήρχε αντίσταση. Όταν τα χέρια είναι δεμένα πίσω θεωρώ ότι είναι ηθελημένη κίνηση. Δεν πήγε η υπηρεσία μου στο χώρο του συμβάντος, μας έστειλαν μόνο αντικείμενο, στυλό, τζόκεϊ, καλώδιο, σακούλα. Μόνο στη σακούλα βρέθηκε αποτύπωμα. Στο φις μόνο αν είναι καθαρή η επιφάνεια μπορεί να βρεθεί αποτύπωμα. Μπορεί όμως και στο καλώδιο αν είναι χοντρό. Αποτυπώματα του θύματος δεν βρέθηκαν πουθενά. Μας έχουν τύχει απαγχονισμοί και αυτοκτονίες με δεμένα τα χέρια. Αυτό γίνεται από τους αυτόχειρες για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο υπαναχώρησης. Τα αντικείμενα που έστειλαν στην υπηρεσία μου συνάδουν με το χώρο των μαγειρείων. Δεν υπάρχει μέθοδος για να βρεθεί η ηλικία ενός αποτυπώματος. Μπορεί το αποτύπωμα να μείνει πολύ σε μία επιφάνεια ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Μπορεί η σακούλα να είχε πιαστεί από τον …… πολύ χρόνο πριν. Η σακούλα ήρθε σ` εμένα όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Δεν είχε κόμπο, είχε κοπεί. Αν υπήρχε κόμπος και είχε λυθεί δεν μπορώ να το ξέρω γιατί είναι ελαστική και μπορεί να επανήλθε το σχήμα της. Προφανώς το καλώδιο το έχουν περάσει από το σωλήνα και το έχουν δέσει κόμπο. Οι δύο άκρες του είναι το βύσμα και το φις. Η διάρθρωση της θηλιάς δεν ξέρω αν είναι αμετάβλητη. Σύμφωνα με την ιατροδικατσική εξέταση η θηλιά πρέπει να ήταν μικρή.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κάλεσε τον ήδη εξετασθέντα μάρτυρα …….., προκειμένου να τον εξετάσει συμπληρωματικά και σε σχετική ερώτησή του ο μάρτυρας απάντησε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις κόμπων, ο κινητός και ο αμετάβλητος. Η θηλιά στην περίπτωσή μας πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλη.

Ακολούθως ο μάρτυρας …….., επέστρεψε στη θέση του και ο εξετασθείς μάρτυρας ……… συνέχισε την κατάθεσή του: Το μήκος του καλωδίου ήταν δύο μέτρα και εξήντα εκατοστά. Η θηλιά ήταν 60 πόντους η κάθε πλευρά.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε ενώπιον του τον ήδη εξετασθέντα μάρτυρα …….. του …….. προκειμένου να τον εξετάσει συμπληρωματικά.

Και αυτός εξεταζόμενος είπε: Θυμάμαι αμυδρά μια θηλιά που έφτανε στη μέση του πίσω μέρους του κεφαλιού. Μου φαίνεται πολύ μεγάλη η θηλιά που περιγράφει ο μάρτυρας με 60 πόντους την κάθε πλευρά. Πρώτα έκοψα τη θηλιά και μετά το δέσιμο των χεριών.

Ακολούθως ο μάρτυρας ………., επέστρεψε στη θέση του και ο εξετασθείς μάρτυρας …….. συνέχισε την κατάθεσή του: Στην υπηρεσία μου ήρθε ένα κομμάτι καλωδίου. Ήταν δύο κομμάτια ενωμένα με κόμπο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιο πάνω μάρτυρες που εξετάστηκαν, καλούνταν ανά ένας και εξετάζονταν «δια ζώσης». Μετά την εξέταση κάθε μάρτυρα ο Πρόεδρος έδινε το λόγο στην Εισαγγελέα, στους Τακτικούς Δικαστές, στους ενόρκους καθώς και στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων για να απευθύνουν ερωτήσεις, εάν είχαν, οι δε μάρτυρες απαντούσαν σχετικά προς αυτές και οι απαντήσεις τους έχουν καταχωρηθεί στη σχετική θέση.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανέγνωσε τα ευρισκόμενα στη δικογραφία έγγραφα, ήτοι: 1) την από 30-3-2005 έκθεση αυτοψίας και κατασχέσεως στην οποία επισυνάπτονται δύο κόλλες χαρτιού πάνω στις οποίες έχουν σχεδιαστεί σκίτσα και έχουν αναγραφεί φράσεις σε ελληνική και αραβική γραφή, 2) την υπ` αριθμ. ……../11-4-2005 ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής που συνέταξε ο Ιατροδικαστής ……. της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, 3) την υπ` αριθμ. ……/11-4-2005 εργαστηριακή έκθεση τοξικολογικής εξέτασης που συνέταξε η χημικός – τοξικολόγος …….., της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, 4) το με αριθμ. πρωτ. ……./7-10-2008 έγγραφο του Τμήματος Εξερευνήσεων της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα παραβολής αποτυπωμάτων, 5) το με αριθμ. πρωτ. ……./30-5-2008 έγγραφο του Τμήματος Εξερευνήσεων της Δ/νσης Εγκληματολογιών Ερευνών και 6) το υπ` αριθμ. πρωτ. …… /31-3-2005 του Τμήματος Εξερευνήσεων της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Επίσης επισκόπησε μία σειρά είκοσι τεσσάρων (24) φωτογραφιών που εμφανίζουν τα πειστήρια που περισυλλέγησαν στο τόπο του συμβάντος, το χώρο του μαγειρείου, των φυλακών και το πτώμα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε τα έγγραφα που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, ήτοι: 1) τη με αριθμ. πρωτ. …./3-7-2012 βεβαίωση διαγωγής του προϊσταμένου της Δ/νσης του ΕΚΚΝ …… και 2) ένα ιατρικό εγχειρίδιο του Καθηγητή ………….

Κατά την ανάγνωση όλων των παραπάνω εγγράφων κανένας δεν προέβαλε αντίρρηση.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κάλεσε ενώπιον του τον πρώτο κατηγορούμενο ……… του …….. και αφού του ανακοίνωσε και πάλι την κατ` αυτού κατηγορία, τον κάλεσε σε απολογία.
Αυτός δε απολογούμενος είπε τα ακόλουθα: Και οι τρεις κατηγορούμενοι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που μας κατηγορούν. Εξ αρχής ήταν ο αρχιμάγειρας ο Αλβανός ο ……, ο οποίος έφυγε από ναρκωτικά. Μετά ήταν ο ……. που ήταν πολύ φίλοι. Πίσω από την κουζίνα είναι η αποθήκη. Πέθανε ο Αλβανός και εγώ επειδή ήμουνα ο πιο παλιός έκανα χρέη αρχιμάγειρα και τροφοδοσίας. Ο …….. ήταν πιο παλιός από μένα αλλά εγώ ήμουν πιο ικανός. Μπήκαμε περίπου την ίδια χρονιά στη φυλακή. Ο Αλβανός ήταν στο δικό μου κελί. Δίπλα στην κουζίνα ήταν 3 κελιά. Στο δικό μου ήταν ο αλβανός και στο διπλανό ήταν ο …….. Στο δικό μου κελί ήταν ο Αλβανός, ο ……, ο ……..και άλλα 3-4 άτομα. Εμείς ήμασταν ήσυχοι. Δουλεύαμε για να φύγουμε νωρίτερα. Εγώ ήμουν μέσα για ανθρωποκτονία. Ήμουν 19 ετών και σκότωσα με περίστροφο τη γυναίκα μου. Εγώ δεν είχα πολλές σχέσεις με τον ……… Αυτός είχε με τον Αλβανό στενή φιλία. Ο Αλβανός πέθανε από υπερβολική δόση. Μέχρι να γίνει το δεύτερο συμβάν ο …….. ήταν κλεισμένος στον εαυτό του και δεν μπορούσε να αποδώσει στη δουλειά του. Αυτό το βλέπαμε εμείς στην κουζίνα. Δεν μιλιόταν και ήταν συνεχώς σκεπτικός. Εκείνη την ημέρα στις 30 Μαρτίου δώσαμε φαγητό και καθαρίσαμε το χώρο της κουζίνας. Ήταν 13:30’ περίπου και μείναμε οι τρεις μας και ο ……. Οι περισσότεροι κρατούμενοι πήγαν για ξεκούραση. Οι πρώτοι θάλαμοι απέχουν 3 μέτρα από τη κουζίνα και είναι των μαγείρων. Εκείνη την ώρα δεν είχαμε δουλειά, ήταν όλα έτοιμα για το βραδινό φαγητό. Καθόμασταν και οι τέσσερις στη μεγάλη αποθήκη. Ήταν ο ……. υπηρεσία τότε. Κατεβαίνεις 4 σκαλιά και αρχίζουν τα μαγειρεία τα οποία έχουν πολλά χωρίσματα. Στο τέλος υπάρχει ένα γραφείο που κάθεται ο υπάλληλος, ακουμπάει τον καφέ του. Πίσω είναι η αποθήκη τροφοδοσίας. Εμείς οι τέσσερις ήμασταν στη μεγάλη αποθήκη. Ήρθε ο υπάλληλος μας είδε και μας ρώτησε αν θέλουμε μαχαίρια. Μετά έφυγε ο υπάλληλος. Εκείνη την ώρα ήταν κλειστή η φυλακή, ήθελε ένα τέταρτο για να ανοίξει. Είχαμε ησυχία. Ο υπάλληλος πήγε στο κουβούκλιο που ήταν ο άλλος υπάλληλος και είχε άλλη υπηρεσία. Εμείς δεν είχαμε δουλειά. Σηκώθηκε ο …….. κάποια στιγμή γύρω στις 14:00’ – 14:10` και ετοίμασε σαλάτες για 15-16 άτομα. Πήρε μαχαίρι ετοίμασε δύο σαλάτες και ξανάρθε. Ήμασταν και οι τέσσερις. Για να μπει κάποιος μέσα στα μαγειρεία θα τον δει ο υπάλληλος. Κάποια στιγμή, γύρω στις 15:00’ σηκώθηκε ο ……. για να πάει στο κελί ή στο μπάνιο ή στο κομμάτι της λάτρας ή στο καρτοτηλέφωνο. Έφυγε προς τα πίσω για να ανέβει τα σκαλάκια. Αν ο ……. έμπαινε στην αποθηκούλα θα τον βλέπαμε, όμως αυτός έφυγε προς τα πίσω. Μας είπε πως αν τον χρειαστούμε να στείλκουμε κάποιον να τον φωνάξει. Ήρθε ο …….. και κάναμε τσιγάρο. Ο ……. ήταν μαζί μας, στην αποθήκη. Μέχρι τότε ο …… δεν εμφανίστηκε ξανά, έλειπε ένα τέταρτο. Δεν ξέρω αν πήγε στο χώρο της κουζίνας όταν έφυγε από μας. Από τις 13:00’ έως τις 15:00’ κάναμε τις δουλειές της κουζίνας. Στις 11:45` τρώνε όλοι οι κρατούμενοι. Όταν τελειώνουν οι δουλειές μένουμε 3-4 άτομα πίνουμε καφέ και προετοιμάζουμε το βραδινό. Στις 13:30’ όταν έφυγαν όλοι και μείναμε εμείς οι τέσσερις δεν θυμάμαι αν ο …….. κάθισε στο γραφειάκι. Όταν ο ……. έφυγε από μας εμείς νομίζαμε ότι είχε πάει στα κελιά. Δεν υπήρχε κάποιος …….. Ο ……. ήξερε να γράφει ελληνικά αλλά με πολλά ορθογραφικά λάθη. Δεν μπορώ να πω ότι ο …….. ζωγράφιζε. Μπορεί να καθόταν και να σκιτσάριζε τους άλλους γιατί ήθελε να γίνει ζωγράφος. Μετά το θάνατο του φίλου του ήταν πολύ σκεπτικός. Εγώ πιστεύω ότι ο ……. που ήταν έμπειρος στα ναρκωτικά έδωσε υπερβολική δόση στο φίλο του και πέθανε, γι` αυτό έκανε ό,τι έκανε, από τύψεις. Δεν είχαμε κάτι να μοιράσουμε με τον Ιρακινό. Είπα στον ………. να πάει στο αποθηκάκι να φέρει ζάχαρη. Ανοίγει την πόρτα ο …….. και αντικρίζει τον …….κρεμασμένο. Μας λέει ότι ο άλλος κρεμάστηκε. Εμείς νομίζαμε ότι ο ……. έκανε πλάκα αλλά τον είδαμε ότι έτρεμε και είχε αλλάξει το χρώμα του. Όταν άνοιξε την πόρτα της αποθηκούλας ο …….την άφησε μισάνοιχτη και τον είδαμε κι εμείς. Ήταν ένα πράγμα παγωμένο με μάτια γυρισμένα μελανιασμένα. Τρομάξαμε και φύγαμε προς τα πίσω να ανέβουμε τις 5 σκάλες για να ανοίξουμε το παραθυράκι και να φωνάξουμε τον υπάλληλο. Από την ώρα που ο …….έφυγε από εμάς μέχρι την ώρα που τον βρήκαμε πέρασαν σίγουρα 40 λεπτά. Όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε κανένας από εμάς ούτε μπήκε κανείς άλλος γιατί θα περνούσε από τα σκαλάκια και θα τον έβλεπε ο υπάλληλος. Υπήρχαν κι άλλες πόρτες αλλά ήταν κλειδωμένες. Το διάστημα αυτό δεν ακούσαμε φωνές ούτε θόρυβο, τίποτα. Εκείνη την ώρα δούλευαν τα ψυγεία και τα μοτέρ. Ο …….. φεύγοντας μας είπε «στείλε κάποιον να με φωνάξεν>. Από την μία αποθήκη μέχρι την μικρή αποθηκούλα μεσολαβούσαν 6-7 ψυγεία. Ήταν παλαιά ψυγεία της ……. Αν έπεφτε και χτύπαγε δεν θα τον ακούγαμε ούτε αν χτυπούσε το σώμα του στους τοίχους. Ο …….. είχε φύγει για τρία λεπτά, είχε πάει στη λάντζα και ξαναγύρισε. Οι σωληνώσεις από τον πάγκο απέχουν 1,5 μέτρο. Το ταβάνι από το δάπεδο απέχει 3 μέτρα. Ο ……. είχε ύψος 1,80. Ο πάγκος ήταν μακριά. Το βαρέλι το είχαμε για λάδι 50 κιλών. Ήταν άδειο το βαρέλι. Το βαρέλι ήταν σε απόσταση 50-60 πόντους από το σώμα του. Το βαρέλι αυτό το είχαμε σε μία γωνία. Το βρήκαμε στη μέση, δεν ήταν τακτοποιημένο ήταν πεταμένο κάτω. Δεν ξέρω πως έγιναν τα τραύματα του ………. Ο ……. ήρθε σε 30 δευτερόλεπτα το πολύ ένα λεπτό όταν τον φωνάξαμε. Δεν ξέρω πόση ώρα έμεινε κρεμασμένος ο …….. Δεν θυμάμαι σε πόση ώρα ήρθε ο νοσοκόμος. Είδα έναν άνθρωπο κρεμασμένο και έφυγα αμέσως να φωνάξω τον υπάλληλο. Δεν ζύγωσα κοντά. Το βαρελάκι ήταν σε απόσταση ενός μέτρου από τον κρεμασμένο. Ο πάγκος ήταν 20-30 πόντους πιο πέρα από το βαρελάκι. Δεν ξέρω πως έγινε το χτύπημα που είχε πίσω στο κεφάλι του ο ……. Μπορεί να έγινε από το πέσιμο όταν τον ξεκρέμασε ο νοσοκόμος. Δεν ξέρω αν τα χτυπήματα αυτά έγιναν νωρίτερα. Μπορεί να είχε πλακωθεί με κανέναν νωρίτερα. Ο καθένας από μας δεν γνωρίζει όλα όσα γίνονται στη φυλακή. Πιστεύω ότι ο ……. κρεμάστηκε από τύψεις που έδωσε ναρκωτικά στο φίλο του και πέθανε. Δεν ξέρω πως έγιναν τα χτυπήματα. Στο γραφειάκι ο ……. είχε ένα τετράδιο και ένα στυλό. Ήταν κοινό τραπέζι, εγώ άφηνα τα τσιγάρα μου άλλως μία τηλεκάρτα. Εκείνη την ημέρα δεν είχα ανοίξει τα συρτάρια του γραφείου. Κάποιος τα άνοιξε και βρήκε τα σκίτσα. Μπορεί να τα βρήκε την ίδια ημέρα ή αργά το ίδιο βράδυ, δεν θυμάμαι. Εκεί βρέθηκαν τα σκίτσα όχι στο κελί. Πάντως εκεί που ψάχναμε κάτι βρήκαμε, τώρα ήταν στο κελί, στο γραφείο, δεν θυμάμαι. Είδαμε ένα παγωμένο θέαμα και τρομάξαμε, μας κόπηκαν τα γόνατα. Ο ……… δούλευε τότε στα ψωμιά. Τα ψωμιά τα φέρνανε σε σακούλες πλαστικές. Ο ………. μου είπε ότι βρέθηκε αποτύπωμά του σε μία πλαστική σακούλα. Ο …….. μέσα σε μία εβδομάδα από το συμβάν αποφυλακίστηκε. Από τότε δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κάλεσε ενώπιον του το τρίτο κατηγορούμενο ……… του …….. και αφού του ανακοίνωσε και πάλι την κατ` αυτού κατηγορία, τον κάλεσε σε απολογία.
Αυτός δε απολογούμενος είπε τα ακόλουθα: Ήμουν φυλακή για ξυλοδαρμό όχι για ναρκωτικά. Έγινε ένας καυγάς. Πήγαμε στον Ανακριτή και μου είπε να μπω μέσα μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Πήγα στη φυλακή τους είπα ότι στον στρατό ήμουν στα μαγειρεία και με βάλανε εκεί. Πριν
από το συμβάν ήμουν 10 μήνες στα μαγειρεία. Γνώρισα όλα τα παιδιά και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ο ……. είχε τύψεις όταν πέθανε ο Αλβανός. Εγώ το έβλεπα αυτό γιατί δεν μιλούσε ήταν στεναχωρημένος. Εκείνη την ημέρα περιμέναμε στα μαγειρεία να βγει το φαγητό και ο ……… είχε πάει στον ……. και τον ρωτούσε τι γίνεται όταν πεθαίνεις. Ρωτούσε τι κάνουν τους νεκρούς στην Ελλάδα. Εγώ πιστεύω ότι ο …… αυτοκτόνησε. Εγώ πίστευα ότι θα μας φώναζαν για μάρτυρες όχι για κατηγορούμενους. Δεν ακούσαμε φωνές ούτε θορύβους. Πήγα να φτιάξω σαλάτες και ξαναγύρισα σ` αυτούς. Ο υπάλληλος έλειπε συχνά από τη θέση του, όχι μόνο αυτή την ημέρα. Καθόμασταν πάντα όλοι μαζί όταν έλειπε ο ……… Εγώ δεν έχω δει χαρτιά στα χέρια μου, η ανακρίτρια μας τα έδειξε. Οι Μωαμεθανοί έχουν μεγάλη πίστη. Όταν λένε ότι θα κάνουν κάτι θα το κάνουν. Εγώ πιστεύω 1000% ότι ο ……. αυτοκτόνησε και άφησε αυτό το σημείωμα. Δεν ξέρω αν ζωγράφιζε καλά ο …….. Ήμασταν όλοι μαζί στην αποθήκη και ο …….. Όταν ο …… έφυγε πίσω και έκανε αυτό που έκανε μπορεί να ήταν μισή ώρα εκεί δεν το ξέρουμε. Οι Μουσουλμάνοι μπορεί να ζητήσουν να τους χτυπήσεις στο κεφάλι χωρίς λόγο. Αυτά τα ξέρω από τον παππού μου που ήταν μουσουλμάνος. Δεν ξέρω αραβικά. Ο …….. μετά το θάνατο του Αλβανού ρώταγε τον ……..τι κάνουν τα κόκκαλα του νεκρού. Όταν πήγα αν φτιάξω σαλάτες έλειψα 3-4 λεπτά. Ήμουν σε μικρή απόσταση από τους άλλους. Αποκλείεται αυτό το διάστημα που έλειψα να έκαναν κάτι ο ….. με τον …….. Έλειψα για να φτιάξω δύο ταπεράκια σαλάτα για μας. Όταν γύρισα βρήκα και τους δύο μαζί. Ο ……. είχε φύγει από πριν. Μετά το φαγητό ήμασταν και οι 4 μαζί για αρκετή ώρα. Εγώ πήγα να βάλω τη σαλάτα στα τάπερ και την έβαλα στο ψυγείο. Ο …….. έλειπε και εμείς δεν ξέραμε που πήγε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της απολογίας των κατηγορουμένων, ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Εισαγγελέα, στους Τακτικούς Δικαστές και στους ενόρκους για να απευθύνουν ερωτήσεις στους κατηγορούμενους. Οι παραπάνω έκαναν ερωτήσεις στις οποίες απαντούσε οι κατηγορούμενοι. Επίσης ο Πρόεδρος ρώτησε τον Εισαγγελέα και τους κατηγορούμενους αν έχουν ανάγκη από κάποια συμπληρωματική εξέταση ή διευκρίνηση κι αυτοί απάντησαν αρνητικά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό και περί ώρα 17:30’, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε σε όλους τους παράγοντες της δίκης, ότι διακόπτεται η παρούσα δίκη για την 19η Ιουλίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00’.

Επί της παραπάνω διακοπής κανένας δεν προέβαλε αντίρρηση.

Την 19η Ιουλίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00’ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θηβών, υπό την αυτή σύνθεση επανήλθε στην έδρα και όλοι οι παράγοντες της δίκης κατέλαβαν τις θέσεις τους στο ακροατήριο και αφού βεβαιώθηκε περί τούτου ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, διέταξε την επανάληψη της διακοπείσας συνεδρίασης, όπως και προηγούμενα.

Η δικαστική επιμελήτρια του ακροατηρίου με εντολή του Προέδρου, εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, εκ των οποίων εμφανίσθηκαν ο πρώτος και ο τρίτος στο ακροατήριο και κατέλαβαν τη θέση του στο έδρανό του. Επίσης προσήλθαν και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Ο Εισαγγελέας, αφού πήρε το λόγο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, ανέπτυξε την κατηγορία και πρότεινε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για την πράξη που τους αποδίδεται λόγω αμφιβολιών.

Κατόπιν ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο συνήγορο υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, ο οποίος αφού ανέπτυξε την υπεράσπιση του εντολέως του ζήτησε την απαλλαγή του.

Κατόπιν ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο συνήγορο υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου, ο οποίος αφού ανέπτυξε την υπεράσπισή του δήλωσε ότι συντάσσεται με την εισαγγελική πρόταση.
Ύστερα οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν από τον Πρόεδρο αν έχουν να προσθέσουν κάτι κι αυτοί, ο καθένας με τη σειρά του, απάντησαν αρνητικά.

Ακολούθως, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θηβών, αφού αποσύρθηκε για διάσκεψη στο δωμάτιο το προσδιορισμένο για τούτο, δόθηκαν από τον Πρόεδρο στους ενόρκους οδηγίες και αφού διασκέφθηκε σε αυτό με την παρουσία και της Γραμματέως κατάρτισε, όταν δε επανήλθε στην έδρα του, δημοσίευσε αμέσως, μέσω του Προέδρου, ο οποίος απήγγειλε, σε δημόσια συνεδρίαση, την παρακάτω απόφασή του με αριθμό 158/2012 και με το ακόλουθο περιεχόμενο:
Από την αποδεικτική διαδικασία που διεξήχθη στο ακροατήριο και ειδικότερα από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, τα έγγραφα που αναγνώστηκαν, τις υπ’ αριθμ. …/11-4-2005 και …./11-
4-2005 «ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής» και «εργαστηριακή έκθεση τοξικολογικής εξέτασης», αντίστοιχα, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, τις φωτογραφίες που επισκοπήθηκαν, καθώς και τις απολογίες των εμφανισθέντων κατηγορουμένων προέκυψαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Στις 30-3-2005 και περί ώρα 16:20` βρέθηκε απαγχονισμένος στην αποθήκη των μαγειρείων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων …… (στο εξής ……..) ο ιρακινής καταγωγής κρατούμενος …… του ……., ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών για κακουργηματική παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Ο απαγχονισμός πραγματοποιήθηκε με τη χρήση καλωδίου ηλεκτρικής σόμπας, το οποίο ήταν περασμένο σε μεταλλική σωλήνα κεντρικής θέρμανσης που διερχόταν από την οροφή της αποθήκης των μαγειρείων και στο κάτω μέρος του οποίου είχε δημιουργηθεί βρόγχος, ο δε απαγχονισθείς αιωρείτο φορώντας στο κεφάλι ένα καπελάκι τύπου «τζόκεϊ» και έχοντας δεμένα (κατ’ ακρίβεια «δεσμευμένα») τα χέρια στην πλάτη με νάιλον σακούλα. Τον απαγχονισθέντα εντόπισαν στο χώρο του συμβάντος (αποθήκη) οι κατηγορούμενοι, ……… του …….., ……. του ……. και ………. του ……., οι οποίοι εργάζονταν την ίδια ώρα στα μαγειρεία του …….. και αμέσως ενημέρωσαν τον επιβλέποντα αυτούς σωφρονιστικό υπάλληλο, ………, που εκείνη τη χρονική στιγμή βρισκόταν εκτός του χώρου των μαγειρείων, σε κουβούκλιο που υπάρχει 3-4 σκαλοπάτια προ της εισόδου των μαγειρείων, σε ψηλότερο επίπεδο, όπου ήταν η θέση ελέγχου του συναδέλφου του ……… Ακολούθως ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης, …….., ο υπαρχιφύλακας της βάρδιας, …….. και ο νοσοκόμος, …….., οι οποίοι μετέβησαν άμεσα στην αποθήκη των μαγειρείων, ο δε τελευταίος εξ αυτών ξεκρέμασε το άψυχο σώμα του ………, κόβοντας το καλώδιο και το έθεσε στο δάπεδο. Από τη νεκροψία-
νεκροτομή που διενήργησε ο εξετασθείς και ως μάρτυρας ενώπιον του ακροατηρίου ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ……., προς πίστωση της οποίας συντάχθηκε η υπ’ αριθμ. …../11-4-2005 «ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής», διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ουσιώδη: α) εντύπωμα βρόγχου υπό μορφή αύλακος που περιγυρεί το λαιμό μέχρι τις οπισθοωτιαίες χώρες με διάταξη λοξή ως προς τον επιμήκη άξονα αυτού, β) μικρή εκδορά ακανόνιστου σχήματος στη δεξιά μετωπιαία χώρα, γ) μικρή κυκλικού σχήματος αιμορραγική διήθηση μαλακών μορίων στην ινιακή χώρα, δ) μικρή ακανόνιστου σχήματος αιμορραγική διήθηση στη δεξιά κροταφική χώρα και ε) αιμορραγικές διηθήσεις μαλακών μορίων στις περιοχές των μειζόνων κεράτων του υοειδούς και αιμορραγικές διηθήσεις μαλακών μορίων λαιμού σύστοιχα με την ανωτέρω περιγραφείσα αύλακα στο λαιμό, ενώ στην ίδια ως άνω ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται ως αιτία θανάτου του ……….. η ισχυρή περίσφιξη του λαιμού δια βρόγχου. Επίσης, από την υπ’ αριθμ. …./11-4-2005 «εργαστηριακή έκθεση τοξικολογικής εξέτασης» της χημικού-τοξικολόγου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ………, προκύπτει ότι στο βιολογικό υλικό του πτώματος του ……. δε διαπιστώθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών ουσιών, αλλά ούτε και οινοπνεύματος. Κατά το στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης και της ακολουθήσασας κύριας ανάκρισης διερευνήθηκε το ενδεχόμενο ο θάνατος του ……. να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και εν τέλει απαγγέλθηκε η κατηγορία της εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, στους κατηγορούμενους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για την πράξη αυτή ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 2595/2009 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, οι επαρκείς ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων στηρίχθηκαν κυρίως στα εξής: α) στη διαπίστωση αιμορραγικής διήθησης στα μαλακά μόρια της ινιακής χώρας και στη δεξιά κροταφική χώρα του θανόντος, που επήλθε εν ζωή και υποδηλώνει πάλη πριν την περίσφιξη του λαιμού β) στην ύπαρξη δακτυλικού αποτυπώματος του αριστερού αντίχειρα του δεύτερου κατηγορουμένου (……..) στη νάιλον σακούλα, με την οποία ήταν δεσμευμένα τα χέρια του απαγχονισθέντος, γ) στο δέσιμο των χεριών του θανόντος στο πίσω μέρος του σώματός του, πράγμα που δεν είναι συμβατό με αυτοκτονία και δ) στο ότι λίγες ημέρες πριν το θάνατο του …….. είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του πρώτου κατηγορουμένου (………) συγκροτούμενος του από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Όμως, από τη συνδυαστική αξιολόγηση του συνόλου των προαναφερθέντων αποδεικτικών μέσων δεν προέκυψε, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η τέλεση από τους κατηγορούμενους της πράξης της εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, που τους αποδίδεται, κατά την πλειοψηφούσα μεν γνώμη πέντε (5) μελών του (των τακτικών Δικαστών και των ενόρκων …….. και ……..) επειδή υπήρχαν αμφιβολίες για την τέλεσή της από τους κατηγορούμενους, κατά τη μειοψηφούσα δε γνώμη δύο (2) μελών του (των ενόρκων …….. και …….), επειδή αποδείχθηκε χωρίς καμία αμφιβολία ότι οι κατηγορούμενοι δεν τη διέπραξαν. Η παραπάνω απαλλακτική κρίση του Δικαστηρίου στηρίζεται στα εξής: 1) Τόσο ο θανών, όσο και οι κατηγορούμενοι είχαν τοποθετηθεί στο μαγειρείο του …….. και παρείχαν εκεί σταθερά την εργασία τους συνεργαζόμενοι περί τους 4-5 μήνες, χωρίς να έχουν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς μεταξύ τους, εκεί δε (μαγειρείο), τοποθετούνταν οι καλύτεροι από τους κρατούμενους, όπως κατέθεσαν ο Διευθυντής του ……, ……. και ο Αρχιφύλακας βάρδιας …….., οι οποίοι επιπλέον κατέθεσαν ειδικά για τον …….. ότι ήταν «άτομο εμπιστοσύνης», ότι «δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα» και ότι «η υπηρεσία εκτιμώντας τη συμπεριφορά του τον κρατάει ακόμη στο κατάστημα νέων, παρότι έχει ενηλικιωθεί». Ως εκ τούτου συνάγεται το συμπέρασμα ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, αν μη τι άλλο, είχαν επιδείξει «καλή» διαγωγή μέσα στη φυλακή και θεωρούνταν από τους καλύτερους κρατούμενους. 2) Από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν προέκυψε ότι μεταξύ αφενός του …….. και αφετέρου των κατηγορουμένων ή έστω κάποιου από αυτούς υπήρχε έχθρα ή έριδα, εξ αιτίας της οποίας οι τελευταίοι θα οδηγούνταν στη θανάτωση του πρώτου, αλλά ούτε ανιχνεύτηκε η ύπαρξη κινήτρου για μία τέτοια εγκληματική ενέργεια. 3) Στο χώρο των μαγειρείων του …….. εργαζόταν, ως αρχιμάγειρας, μέχρι και μία εβδομάδα περίπου πριν τον απαγχονισμό του ……….. ένας συγκροτούμενος τους, αλβανικής υπηκοότητας, ονόματι …….., ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον …….. και ο οποίος βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών χαπιών στο κελί του, όπου διέμενε με τους κατηγορούμενους και 3-4 ακόμη κρατούμενους. Μετά το θάνατο του ……, ο ………. είχε εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης λόγω του χαμού του φίλου του, επειδή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του πρώτου κατηγορουμένου, ήταν εκείνος που του είχε δώσει τα ναρκωτικά χάπια, τα οποία του προκάλεσαν το θάνατο. Συναφώς, ο Διευθυντής του ……… κατέθεσε ότι αρχικά είχε κατηγορηθεί ο …….. για την προμήθεια των ναρκωτικών χαπιών, αλλά δεν αποδείχθηκε τούτο, προφανώς λόγω του «νόμου» της σιωπής που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης. Αντιθέτως, από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν προέκυψε ότι υπήρχαν υπόνοιες σε βάρος κάποιου των κατηγορουμένων και ιδίως σε βάρος του εξ αυτών …….. για το θάνατο του Αλβανού ……… 4) Στη θέα του απαγχονισμένου συγκρατούμενού τους όλοι οι κατηγορούμενοι έτρεξαν στην κύρια είσοδο των μαγειρείων και άρχισαν να καλούν σε βοήθεια τον επόπτη του χώρου με φωνές και κλάματα, εμφανίζοντας κατά τον κρίσιμο αμέσως μετά το συμβάν χρόνο αντίδραση σοκ και θλίψης, που δεν είναι συμβατή με αντίδραση δραστών ανθρωποκτονίας. 5) Αν οι κατηγορούμενοι είχαν πράγματι αποφασίσει να θανατώσουν τον …….. – παρά το γεγονός ότι δεν είχαν διαφορές μεταξύ τους, όπως ήδη αναφέρθηκε – δε θα το έπρατταν εντός του χώρου των μαγειρείων σε χρονική στιγμή που βρίσκονταν εκεί μόνον αυτοί και ο θανών, αφενός μεν επειδή θα στοχοποιούνταν αμέσως ως δράστες ανθρωποκτονίας και αφετέρου επειδή υπήρχε ορατό το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή να εισέλθει στο χώρο των μαγειρείων ο εποπτεύων αυτούς σωφρονιστικός υπάλληλος και να τους καταλάβει επ’ αυτοφώρω. 6) Στο χώρο του μαγειρείου υπήρχε ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε ο θανών για να ζωγραφίζει και εντός του συρταριού αυτού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κόλλες χαρτιού, καλυμμένες στην εμπρόσθια όψη τους με φράσεις που γράφτηκαν και σκίτσα που σχεδιάστηκαν από τον θανόντα. Πιο συγκεκριμένα, στη μία κόλλα έχουν αναγραφεί, μεταξύ άλλων, πάνω-πάνω σε ελληνική γραφή η λέξη «………..» και η φράση «……..”, από κάτω έχει σχεδιαστεί ένα αναμμένο κερί, εκατέρωθεν αυτού υπάρχουν αραβικά σύμβολα, ακριβώς από κάτω υπάρχουν φράσεις σε αραβική γραφή, ακολούθως η ημεροχρονολογία και ώρα σε ελληνική γραφή «30-3-05 Τετάρτη ώρα 1:45’», αμέσως πιο κάτω έχει σχεδιαστεί το άνω τμήμα του προσώπου ενός ατόμου, που περιλαμβάνει την περιοχή των ματιών και τέλος έχει αναγραφεί σε ελληνική γραφή η φράση «ΧΡΟΝΙΑ Πολλά», ενώ στη δεύτερη κόλλα έχει αναγραφεί πάνω-πάνω σε ελληνική γραφή η φράση «ΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟ», από κάτω η φράση «ΊΟ ΒΡΙΚΑ» και δύο φράσεις σε αραβική γραφή, ακολούθως έχει σχεδιαστεί ένα αναμμένο κερί και ένα αραβικό σύμβολο στα αριστερά του, από κάτω έχει γραφεί μία αραβική λέξη, κάτω από αυτήν η ελληνική λέξη «Αποφασίσα», παρακάτω μία αραβική λέξη και ακολουθούν μία υπογραφή και δύο μονογραφές του θανόντος, τέλος δε, στη δεξιά πλευρά της σελίδας, έναντι ακριβώς της λέξης «Αποφασίσα» και των υπογραφών-μονογραφών έχει σχεδιαστεί μία αγχόνη σε σχήμα Γ και κάτω από τον αιωρούμενο βρόγχο της ένας νεαρός, ψηλός, αξύριστος άνδρας με δεμένα τα μαλλιά του κοτσίδα, ο οποίος ομοιάζει με τον θανόντα, που ήταν ψηλός, αδύνατος, αξύριστος και είχε κοτσίδα (βλ. φωτογραφίες). Από την αξιολόγηση του συγκεκριμένου αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι ο θανών συνέταξε τα δύο αυτά έγγραφα την ημέρα του θανάτου του, περί ώρα 1:45’ μ.μ. (όπως αναγράφεται στη μία κόλλα χαρτιού) και μέσω αυτών εξέφρασε σιωπηλά την ειλημμένη απόφασή του να τερματίσει εκείνη την ημέρα τη ζωή του με απαγχονισμό. 7) Κατά τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θανών έφερε στο λαιμό του αύλακα απαγχονισμού, η οποία ήταν λοξή ως προς τον επιμήκη άξονα του λαιμού και κατέληγε στις οπισθοωτιαίες χώρες, στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό απαγχονισμού (αυτοκτονίας) και όχι στραγγαλισμού με βρόγχο (ανθρωποκτονίας), αφού στην τελευταία περίπτωση η αύλακα θα ήταν κάθετη ως προς τον επιμήκη άξονα του λαιμού, όπως βεβαίωσε ο ιατροδικαστής ……… Η κρίση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η θηλιά, όπως βρέθηκε, δεν ήταν μικρή, αλλά αρκετά μεγαλύτερη από το λαιμό του θανόντος, έτσι ώστε να διευκολύνεται η είσοδος σ’ αυτή του κεφαλιού του απαγχονισθέντος και μάλιστα φορώντας το καπελάκι του. 8) Ο θανών βρέθηκε κρεμασμένος με δεμένα τα χέρια του πίσω από το σώμα του (στην πλάτη), στοιχείο που αρχικά δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά τόσο με τον τρόπο που κατέστη εφικτό να δεθούν αυτά πισθάγκωνα από τον ίδιο τον θανόντα όσο και με τον τρόπο που κατάφερε ο θανών να ανέβει με δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια του στο ευρισκόμενο εντός της αποθήκης πλαστικό βαρελάκι, μπλε χρώματος (που απ’ όλα τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό) και να περάσει το κεφάλι του, φορώντας τζόκεϊ, μέσα στο βρόγχο. Όμως, όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής …… «…Οι αυτόχειρες έχουν τρομακτικές επινοήσεις, έχουν μία ευστροφία μοναδική ως προς τον μηχανισμό αυτού που θέλουν να πετύχουν. Κάνουν πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Έχουν μία λογική που δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί…», βεβαιώνοντας ότι οι αυτόχειρες μπορούν να δέσουν τα χέρια τους μπροστά και να τα γυρίσουν πίσω και κάνουν τούτο για να μη μετανιώσουν την κρίσιμη στιγμή του απαγχονισμού και υπαναχωρήσουν. Η ίδια κρίση εισφέρθηκε και από τον μάρτυρα …….., Αστυνόμο Α` της Υποδ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ο οποίος κατέθεσε επιπλέον ότι όταν κάποιος δέσει μπροστά τα χέρια του μπορεί να τα γυρίσει πίσω από το σώμα του περνώντας μέσα από αυτά το σώμα του, όπως πράγματι επαληθεύτηκε κατά την αναπαράσταση που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς υπαλλήλους στο ………. μπροστά στα μάτια του νοσοκόμου ……. με τη συμμετοχή του δεύτερου κατηγορουμένου, ο οποίος έχοντας παρόμοια σωματική διάπλαση με εκείνη του θανόντος κατάφερε και έφερε τα δεμένα χέρια του από το μπροστινό μέρος του σώματός του στο πίσω μέρος αυτού. 9) Η νάιλον σακούλα που χρησιμοποιήθηκε για τη δέσμευση των χεριών του …… ήταν ανοιγμένη στον πάτο της, είχε συμπτυγμένες τις πλευρές της, κατά τρόπο που είχε σχηματιστεί ένα νάιλον στεφάνι και αυτό ήταν περιτυλιγμένο με νάιλον αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας για να είναι σταθερή. Σημειωτέον ότι πάνω στη νάιλον σακούλα υπήρχαν κολλημένα υπολείμματα χαρτιού, καφέ χρώματος, στοιχείο που οδηγεί στην κρίση ότι επρόκειτο για χρησιμοποιημένη σακούλα. Ο τρόπος της δέσμευσης των χεριών του …….., όπως περιγράφηκε από τον Αστυνόμο Α` …….., συνίστατο κατά την εκτίμησή του, όπως είχε διαμορφωθεί βάσει των ειδικών του γνώσεων και εμπειριών, στην τοποθέτηση των χεριών εντός του νάιλον στεφανιού και στην περιστροφή αυτών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επέρχεται περίσφιξή τους, χωρίς δέσιμο. Λαμβανομένου υπόψη ότι το νάιλον «στεφάνι» που χρησιμοποιήθηκε δεν έφερε κατά μήκος αυτού κανένα κόμπο και ότι ο …….. δεν είχε λύσει κάποιο κόμπο, παρά μόνο είχε κόψει με μαχαίρι το νάιλον για να απελευθερώσει τα χέρια του …….., θεωρείται ως μόνη πιθανή εκδοχή να ακολουθήθηκε πράγματι η προπεριγραφείσα διαδικασία δέσμευσης των χεριών του θανόντος, η οποία μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τη θέληση του τελευταίου, αφού θα καθίστατο υπερβολικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να περιστρέφει κάποιος άλλος τα χέρια του θανόντος όσες φορές απαιτείτο για να επέλθει περίσφιξή, ενώσω αυτός αντιστεκόταν. 10) Το δακτυλικό αποτύπωμα του δεύτερου κατηγορουμένου (……), που βρέθηκε στη χρησιμοποιηθείσα για τη δέσμευση των χεριών του …… νάιλον σακούλα, η οποία ήταν από εκείνες που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του ψωμιού στα μαγειρεία, δικαιολογείται πειστικά από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν αρμόδιος για το ψωμί και έπιανε τις σακούλες του ψωμιού σε συνδυασμό με το ανέφικτο διαπίστωσης της ηλικίας του δακτυλικού του αποτυπώματος, το οποίο μπορεί να υπήρχε πάνω στη σακούλα πολύ καιρό πριν τον απαγχονισμό. 11) Σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι είχαν τελέσει την αποδιδόμενη σ’ αυτούς κατηγορία και είχαν σκηνοθετήσει τον απαγχονισμό ώστε να μοιάζει με αυτοκτονία: α) θα είχαν λύσει τα χέρια του συγκρατούμενού τους, ώστε να αποσείσουν από πάνω τους κάθε υπόνοια ενοχής τους, β) θα έφεραν σε κάποιο σημείο του σώματός τους αμυντικά τραύματα, τα οποία δεν προέκυψαν, γ) ο θανών, λόγω της άσκησης βίας κατ’ αυτού προς το σκοπό της ακινητοποίησής του και λόγω της αντίδρασης που θα ασκούσε ο ίδιος για να την αποτρέψει θα έπρεπε να φέρει μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του και οπωσδήποτε στα χέρια του, κατά την ακινητοποίηση αυτών για να δεθούν, οι οποίοι όμως δε διαπιστώθηκαν κατά τη νεκροψία. Αντιθέτως, διαπιστώθηκαν μία αιμορραγική διήθηση μαλακών μορίων στην ινιακή χώρα και μία αιμορραγική διήθηση στη δεξιά κροταφική χώρα, οι οποίες αν και πραγματοποιήθηκαν εν ζωή, εντούτοις δεν προέκυψε ούτε ότι έλαβαν χώρα εγγύτατα του χρόνου του θανάτου του ……., αφού αυτές μπορεί να προκλήθηκαν σε χρονικό διάστημα μέχρι και 24 ώρες πριν το θάνατό του, αλλά ούτε και ότι μπορούσαν να επιφέρουν σε ένα νεαρό άτομο της ηλικίας του θανόντος απώλεια αισθήσεων, ώστε να τοποθετηθεί αναντίρρητα στην αγχόνη, όπως βεβαίωσε ο ιατροδικαστής ………, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα χτυπήματα να προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια του ……… να ανέβει με δεμένα τα χέρια οπισθάγκωνα στο μπλε βαρελάκι και να βάλει το κεφάλι του, φορώντας το τζόκεϊ, στο βρόγχο, οπότε έπεσε, χτύπησε, ξανασηκώθηκε και προσπάθησε πάλι, αν και ο ως άνω ιατροδικαστής επισήμανε τη δυσκολία τόσο στο ανέβασμα επί του συγκεκριμένου βαρελιού, που είχε μικρής επιφάνειας πάτο, όσο και στην επανάληψη της προσπάθειάς του. Ενόψει της ευρύτητας του χρονικού διαστήματος πρόκλησης των συγκεκριμένων σωματικών κακώσεων στον θανόντα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο τα τραύματα αυτά να είχαν προκληθεί ακόμη και την προηγούμενη ημέρα καθοιονδήποιε τρόπο, όπως π.χ. σε τσακωμό του θανόντος με συγκροτούμενο του, που δεν έγινε αντιληπτός από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, αν τα ίδια τραύματα (αιμορραγικές διηθήσεις) είχαν προκληθεί με γροθιές κάποιου εκ των κατηγορουμένων, τότε αφενός μεν θα ήταν πολύ πιθανή η πρόκληση και εξωτερικών σημαδιών στα πληγέντα σημεία του κεφαλιού του θανόντος, που όμως δε διαπιστώθηκαν, αφετέρου δε είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα υπήρχαν ορατά εξωτερικά σημάδια (τραύματα) στο χέρι εκείνου του κατηγορουμένου που είχε επιτεθεί στον θανόντα, τα οποία θα είχαν γίνει αμέσως αντιληπτά από τους επιληφθέντες αστυνομικούς υπαλλήλους, πράγμα που επίσης δε συνέβη. 13) Κατά την τοξικολογική εξέταση που διενεργήθηκε στο βιολογικό υλικό του θανόντος δεν ανιχνεύτηκε η ύπαρξη οργανικών δηλητηρίων, ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου αποκλείεται η περιέλευση του θανόντος σε κατάσταση αναισθησίας με κάποιο σκεύασμα ή με αλκοόλ και η εν συνεχεία τοποθέτησή του στην αγχόνη. Και 14) Όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του …….., που εξετάστηκαν ως μάρτυρες και οι οποίοι αφενός μεν είχαν ιδία αντίληψη του χώρου και των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα ο απαγχονισμός, αφετέρου δε γνώριζαν τον θανόντα και τους κατηγορούμενους διατύπωσαν την κρίση ότι πρόκειται για αυτοκτονία και όχι για ανθρωποκτονία, ο δε ιατροδικαστής …….., βάσει των στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση του από τη διενεργηθείσα από τον ίδιο νεκροψία-νεκροτομή για το είδος και την έκταση των τραυμάτων του θανόντος, αλλά και των συνθηκών τέλεσης του απαγχονισμού, δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει το Δικαστήριο αν πρόκειται για αυτοκτονία ή ανθρωποκτονία, επισηραίνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του όσα στοιχεία ήδη αναφέρθηκαν, τα οποία συνηγορούν στην εκδοχή της αυτοκτονίας. Τέλος, ειδικά ως προς τη συμμετοχική δράση του δεύτερου κατηγορούμενου αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα από τον απαγχονισμό του …….. θα απολυόταν από τη φυλακή, όπως και πράγματι έγινε, το γεγονός δε τούτο θα δρούσε αποτρεπτικά στο να προβεί σε μία τέτοια εγκληματική ενέργεια. Ενόψει όλων των ανωτέρω, κατ’ ομόφωνη κρίση όλων των Δικαστών, πρέπει να κηρυχθούν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι, με την ήδη αναφερθείσα επισήμανση ότι κατά μεν την πλειοψηφούσα γνώμη πέντε (5) Δικαστών η αθωότητα των κατηγορουμένων στηρίζεται στη δημιουργία πολλών αμφιβολιών περί της τέλεσης από αυτούς της πράξης που τους αποδίδεται, ενώ κατά τη μειοψηφούσα γνώμη δύο (2) Δικαστών δε δημιουργήθηκε καμία αμφιβολία για την αθωότητά τους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζοντας με παρόντες τους κατηγορούμενους: 1) ……. του ……. και της ……., που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις 25-6-1982, κρατούμενος στο Ε.Κ.Κ.Ν. ……. (για άλλη αιτία) και 2) ……. του …. και της ……. που γεννήθηκε στην …….., στις 21-3-1985, και κατοικεί στην …… (οδός ……..) και ωσεί παρόντα τον κατηγορούμενο ……. του …….. και της ……, που γεννήθηκε στην ……., στις 5-9-1986, και κατοικεί στη ……. – Πιερίας (οδός ………).

ΚΗΡΥΣΣΕΙ αυτούς αθώους λόγω αμφιβολιών, κατά πλειοψηφία (5-2), μειοψηφισάντων των ενόρκων ……… και ……., που είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθούν αθώοι χωρίς αμφιβολίες, του ότι: Στον ….. Αττικής και δη εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων, στις 30-3-2005 άπαντες οι κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού, με πρόθεση σκότωσαν άλλον. Συγκεκριμένα, κατόπιν συναποφάσεως και με κοινό δόλο, ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τόσο κατά τη λήψη της αποφάσεως όσα και κατά την πραγματοποίησή της, εντός των μαγειρείων του άνω σωφρονιστικού καταστήματος, αφού επιτέθηκαν κατά του συγκρατούμενού τους ……. του …….., επιφέροντας σε αυτόν πλήγματα με όλων όργανο και προκαλώντας σε αυτόν εκδορές στο δεξιό πλάγιο του λαιμού, αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κροταφική χώρα, τον ακινητοποίησαν δένοντας τα χέρια του όπισθεν του σώματός του με νάιλον αυτοσχέδια κατασκευή, αποτελούμενη από διάφανη ζελατίνα διπλωμένη και περιτυλιγμένη με πλαστική επικολλητική ταινία και ακολούθως τον οδήγησαν στην αποθήκη των μαγειρείων, όπου χρησιμοποιώντας καλώδιο ηλεκτρικής σόμπας το οποίο έδεσαν στις σωληνώσεις της ηλεκτρικής θέρμανσης, κατασκεύασαν βρόχο στον οποίο πέρασαν το κεφάλι του ανωτέρω προκαλώντας στη συνέχεια την απαιώρησή του και συνακόλουθα ισχυρή περίσφιξη του λαιμού από το βρόχο συνεπεία του οποίου και μόνο επήλθε ο θάνατος αυτού.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως, στο ακροατήριό του, σε δημόσια συνεδρίαση.

Στη Θήβα την 19η Ιουλίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ο Εισαγγελέας προς τον οποίο δόθηκε ο λόγος από τον Πρόεδρο, πρότεινε να επικυρωθεί η από 30-3-2005 έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης που συνέταξε η Αστυνόμος Α` ……. και να διαταχθεί η δήμευση των κατασχεθέντων, ήτοι: 1) ενός υφασμάτινου καπέλου χρώματος μαύρου με γείσο και με ενδείξεις οι οποίες είναι γραμμένες με κόκκινα γράμματα, 2) ενός πλαστικού ηλεκτρικού καλωδίου, 3) δύο διάφανων πλαστικών ζελατίνων περιτυλιγμένες με πλαστική επικολλητική ταινία, 4) δύο σελίδων χαρτιού πάνω στις οποίες έχουν αναγραφεί διάφορες φράσεις σε ελληνική και αραβική γραφή και έχουν σχεδιαστεί σκίτσα και 5) ενός μαύρου στυλού τύπου ……
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αλλά και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, αφού ρωτήθηκαν σχετικά από τον Πρόεδρο, δεν αντέλεξαν στην παραπάνω εισαγγελική πρόταση.
Κατόπιν το από τους Τακτικούς Δικαστές Δικαστήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θηβών, αφού αποσύρθηκε για διάσκεψη στο δωμάτιο το προσδιορισμένο για τούτο, διασκέφθηκε σε αυτό με την παρουσία και της Γραμματέως, κατάρτισε και όταν επανήλθε στην έδρα του δημοσίευσε αμέσως, μέσω του Προέδρου, ο οποίος απήγγειλε σε δημόσια συνεδρίαση την παρακάτω απόφαση με αριθμό 159/2012 και με το ακόλουθο περιεχόμενο:

Σύμφωνα με τα άρθρα 76 § 2 Π.Κ. και 373 Κ.Π.Δ. πρέπει να επικυρωθεί η από 30-3-2005 έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης που συνέταξε η Αστυνόμος Α` ….. με την οποία κατασχέθηκαν: 1) ένα υφασμάτινο καπέλο χρώματος μαύρου με γείσο και με ενδείξεις οι οποίες είναι γραμμένες με κόκκινα γράμματα, 2) ένα πλαστικό ηλεκτρικό καλώδιο, 3) δύο διάφανες πλαστικές ζελατίνες περιτυλιγμένες με πλαστική επικολλητική ταινία, 4) δύο κόλλες χαρτιού πάνω στις οποίες έχουν αναγραφεί διάφορες φράσεις σε ελληνική και αραβική γραφή και έχουν σχεδιαστεί σκίτσα και 5) ένα μαύρο στυλό τύπου ….. και να διαταχθεί η δήμευση αυτών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την από 30-3-2005 έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης που συνέταξε η Αστυνόμος Α` ……., με την οποία κατασχέθηκαν: 1) ένα υφασμάτινο καπέλο χρώματος μαύρου με γείσο και με ενδείξεις οι οποίες είναι γραμμένες με κόκκινα γράμματα, 2) ένα πλαστικό ηλεκτρικό καλώδιο, 3) δύο διάφανες πλαστικές ζελατίνες περιτυλιγμένες με πλαστική επικολλητική ταινία, 4) δύο κόλλες χαρτιού πάνω στις οποίες έχουν αναγραφεί διάφορες φράσεις σε ελληνική και αραβική γραφή και έχουν σχεδιαστεί σκίτσα και 5) ένα μαύρο στυλό τύπου ……..

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση αυτών των κατασχεθέντων.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριό του, σε δημόσια συνεδρίαση.
Στη Θήβα την 19η Ιουλίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.

Στη Θήβα την 19η Ιουλίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ