Είναι περίπλοκο

Η περιοριστική ψήφος ανάμεσα στα δύο αντίθετα, δεν είναι και η καλύτερη δημοκρατική επιλογή. Ακόμη και στις εθνικές εκλογές, πολλές φορές ψηφίζουμε το κόμμα αλλά όχι τον αρχηγό, άλλες τον αρχηγό αλλά όχι το κόμμα, άλλες τον βουλευτή αλλά όχι τις θέσεις του, και τώρα πρέπει να συμπυκνώσουμε πέντε μνημονιακά χρόνια σε ένα Ναι ή σε ένα Όχι; Και, μάλιστα, εμείς; Οι απαίδευτοι; Οι άξεστοι; Ο λαουτζίκος; Εμείς συνήθως ψηφίζουμε και μετά μουντζώνουμε. Εμάς μας χωρίζει η γκόμενα και για 6 μήνες γράφουμε «είναι περίπλοκο» με την ελπίδα να γυρίσει, ενώ αυτή έχει βρει άλλον και είναι ήδη «σε σχέση»! Δεν μπορούμε να αποφανθούμε, είμαστε οι εξουσιαζόμενοι και όχι οι εξουσιαστές, έτσι έχουμε μάθει.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για έναν λαό που δεν αντέχει τόση δημοκρατία, που δεν έχει συνηθίσει να συναποφασίζει, που δε συμμετέχει, δεν προτείνει, που γουστάρει να ιδιωτεύει, υπό όλες τις έννοιες. Ίσως, η κατάσταση να μας οδηγήσει σε πνευματική ανάταση, ίσως επιστρέψουμε σε αρχές που έχουμε εγκαταλείψει, ίσως απομυθοποιήσουμε το χρήμα, ίσως ξαναγαπήσουμε τη φύση και το συνάνθρωπό μας. Ίσως είναι για καλό.

Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, δεν είμαι οικονομολόγος. Πιστεύω, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Λαοί επιβίωσαν μετά από πραγματικές φλόγες και καταστροφές, μετά από πολέμους. Αμόρφωτοι και ανενημέρωτοι οι προπαππούδες μας επιβίωσαν. Δεν είναι θέμα υποταγής στους ξένους ή ελληνικής υπερηφάνειας. Δεν χρειάζονται συναισθηματισμοί. Να πάμε να ψηφίσουμε, χωρίς πολιτικούς πάτρωνες, χωρίς να μας καθοδηγήσουν σαν πρόβατα. Και όσοι μας λένε να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ, να μας πουν τι συνεπάγεται η ψήφος μας και όχι τι συνεπάγεται η αντίθετη ψήφος. Γιατί μέχρι τώρα οι υποστηρικτές του ΝΑΙ λένε, πως αν ψηφίσουμε «όχι» θα πτωχεύσουμε, και οι υποστηρικτές του ΟΧΙ λένε, πως αν ψηφίσουμε «ναι» θα ζήσουμε σαν δούλοι. Λοιπόν, το τι θα γίνει εάν ψηφίσουμε θετικά και όχι αρνητικά θα μας το πει κανείς; Ψήφο κατά συνείδηση, με σχέδιο για το αύριο.

*Ο Ηλίας Σιδέρης είναι Δικηγόρος Αθηνών

Index_Page