Έρχεται «κούρεμα» από τις τράπεζες στους τόκους κόκκινων δανείων

του Θάνου Πασχάλη (http://newpost.gr/)

Τα καταναλωτικά δάνεια στα οποία υπάρχουν μόνον προσωπικές εγγυήσεις αλλά χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις θα ρίξουν το κύριο βάρος τους οι Τράπεζες με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια που θα συζητηθεί με τους πιστωτές στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης. Το δεδομένο είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει να απομειωθούν κατά 40% τα τραπεζικά ανοίγματα (δηλαδή να μειωθούν κατά 41,9 δις ευρώ τα κόκκινα δάνεια κάθε κατηγορίας) όπως έχει συμφωνηθεί με το τρίτο Μνημόνιο.

Η αρχή της εκκαθάρισης θα  γίνει με τα καταναλωτικά δάνεια αξίας 17 δις ευρώπου φτάνουν σχεδόν τα δύο εκατομμύρια υποθέσεις με την πλειονότητα των περισσοτέρων να αφορά κατόχους που οφείλουν κάτω από 20.000 ευρώ. Επόμενο στοίχημα θα αποτελέσουν τα επιχειρηματικά δάνεια που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο αλλά και αξία των κόκκινων δανείων (65 δις ευρώ)και μέσω των οποίων κρίνεται η τύχη επιχειρηματιών ,εργαζομένων, παραγωγής κλπ στη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τράπεζες καλούν ήδη επιχειρηματίες προτείνοντας “κούρεμα” έως 30% στους τόκους και όχι στο κεφάλαιο του δανείου  με σκοπό ναπροχωρήσουν σε σχέδιο αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου  αλλά και νέο πλάνο λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να καταστεί βιώσιμη. Ανάλογος σχεδιασμός θα υπάρξει  για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η Κυβέρνηση αναμένοντας προς το παρόν την έγκρισή του από τους θεσμούς. Πρόκειται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχείρησης ,τραπεζών και πιστωτών που θα αναλάβουν να τρέξουν διαμεσολαβητές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο σχέδιο εξυγίανσης που θα προτείνουν στην επιχείρηση που έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε τράπεζες αλλά και τρίτους πιστωτές θα περιλαμβάνεται από τη μια “κούρεμα” μέρους των τόκων των δανείων της αλλά και ληξιπρόθεσμων οφειλών της σε προμηθευτές (όπως έγινε με την carrefour Μαρινόπουλος) και από την άλλη την καταβολή από μέρους των μετόχων φρέσκου χρήματος από την τσέπη τους. Αν συμφωνήσει το 60% των πιστωτών το σχέδιο εξυγίανσης μπαίνει, αφού επικυρωθεί  πρώτα από δικαστή ,σε πλήρη εφαρμογή.

Comments are closed.